Akshaj voor derde keer op rij D-kampioen SGA

In het weekend van 10 en 11 februari was in Amsterdam (Batjanzaal) het Persoonlijk Kampioenschap D (jeugd t/m 12 jaar) van de SGA. 38 SGA-ers deden hieraan mee, onder wie 11 van Zukertort. Het was een pittig toernooi, want er werden 9 rondes gespeeld in twee dagen. Bovendien loopt er veel schaaktalent rond in de regio Groot-Amsterdam, dus de concurrentie om de podiumplaatsen is enorm. Naast bekers voor de nummers 1 tot en met 3, waren er ook vier kwalificatieplekken voor het NK-D te verdienen, later dit jaar. Twee schakers staken boven de rest uit: Akshaj en Matthieu (Caissa). Zij kwamen beide tot 8 punten. Ze speelden onderling remise, en verloren in de andere rondes ook slechts een half puntje. Er was dus een barrage nodig om te bepalen wie er kampioen zou worden. De barrage werd gewonnen door Akshaj! Van harte gefeliciteerd met het kampioenschap, Akshaj, voor het derde jaar op een rij zelfs. Maar er was meer goed nieuws: Aashray werd gedeeld vierde met een mooie score van 6 uit 9. Hier was ook een barrage nodig. Die ging Aashray goed af, dus ook hij mag naar het NK-D! Er waren ook sterke prestaties van de andere Zukertorters. Neev, Aadith, Nivedita, Viaan en Shanay kwamen ook allemaal op een score van 50% of meer. Goed gedaan!

Achyuth heeft zich in hetzelfde weekend geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap C (t/m 14 jaar) in Groningen. Via zijn andere schaakclub (Hoofddorp) deed hij mee aan het PK-C van de Noord-Hollandse Schaakbond. Dat won hij glansrijk (7 uit 7). Zijn broertje Aadvik werd 3de tijdens het PK-E van de NHSB!

Kampioensteam Zukertort D1 geëerd tijdens Amstelveens Sportgala

De Zukertort D1 die in december Nederlands Kampioen werd, is op vrijdag 9 februari feestelijk gehuldigd tijdens het Amstelveens Sportgala in het HWC. Achyuth, Aashray, Aakrit, Akshaj en Reyansh ontvingen van de burgemeester en twee wethouders allemaal een speciale medaille. Het team werd luid toegejuicht!

Anika en Riana SGA-kampioenen!

Op zondag 28 januari werd het SGA meisjeskampioenschap in de categorieën D en E gespeeld. Een nieuwe opzet, want de afgelopen jaren werden de meisjestitels vergeven tijdens de algemene jeugd PK’s. Er deden dan altijd slechts een handjevol meisjes mee aan het toernooi. Dat was dit jaar heel anders. Doordat het een apart meisjestoernooi was hadden maarliefst 38 meisjes (16 D en 22 E) de weg naar Muiderberg gevonden. Onder hen 6 Zukertortmeisjes. En die lieten van zich horen! In de E categorie wist Riana al haar partijen te winnen. Zij is dus de nieuwe SGA kampioene, en prolongeerde haar SGA-titel van vorig jaar! Zij mag later dit jaar naar het NK-E in Tilburg. Een fantastische prestatie. Shaivi werd vierde en viel dus net buiten de prijzen, maar dit was wel een hele knappe prestatie, tijdens haar eerste grote toernooi. In de D categorie waren 4 plekken te verdelen voor het NK-D in Rijswijk. Saanvi won geen beker, maar mag wel naar het NK-D! Zij werd vierde. De nieuwe kampioene van de SGA is onze Anika, zij scoorde 6,5 punt uit 7 partijen. Een hele mooie prestatie! Drie Zukertortmeisjes mogen dus naar het NK en twee van hen zijn zelfs SGA-kampioen geworden. De club is trots op jullie!

Prijsuitreiking eerste helft interne competitie

Op vrijdag 26 januari was de feestelijke prijsuitreiking van de eerste seizoenshelft van de interne competitie van Zukertort. Alle partijen die wekelijks op de club worden geschaakt tellen hiervoor mee. En eind januari maakten we de balans op. De verschillen waren soms (heel) klein, maar uiteindelijk ontvingen de nummers 1 tot en met 3 welverdiende bekers uit handen van Danny Kool. Dat waren de volgende toppers:

Stap 1 (zie foto): 1. Samaira 2. Reyansh 3. Aadit

Stap 2: 1. Siddarth (die al zijn 15 partijen won!) 2. Aadvik 3. Aadith

Stap 3: 1. Diptaw 2. Roddy 3. Ayaan

Stap 4-6: 1. Rens 2. Hidde 3. Luca

Zukertort D1 Nederlands kampioen!

Zukertort D1 is zaterdag 9 december Nederlands kampioen geworden voor clubteams t/m 12 jaar! In Leiden was de finaledag van de Jeugdclubcompetitie D, met de twaalf beste D-teams uit de twee landelijke halve finales. De D1, met daarin Achyuth, Akshaj, Aashray, Reyansh en Aakrit, verloor slechts 1 matchpunt (in de eerste ronde) en versloeg daarna een voor een alle concurrenten. Met een voorsprong van twee matchpunten op de nummer 2 (onze SGA-buren VAS) was het team duidelijkst het sterkste van allemaal! Eerder won het team ruimschoots zijn halve finale in Groningen (toen zonder Achyuth) en in het voorjaar het regionale teamkampioenschap D van de SGA, met een perfecte score (toen zonder Aakrit). De verwachtingen waren vooraf dan ook hooggespannen, maar het bleef spannend tot en met de laatste ronde. De 3-1 overwinning op het sterke ESV in ronde 6 nam alle spanning weg en toen was het tijd voor feest! Een prachtig verjaardagscadeau voor de jarige Achyuth. Van harte gefeliciteerd namens de hele schaakclub met deze unieke prestatie. Voor de Zukertort D1 was het het slotstuk van een unieke ongeslagen reeks: tijdens het TK-D van de SGA, de halve finales in Groningen en nu de finale in Leiden werd in totaal slechts een matchpunt afgestaan (op een totaal van 19 wedstrijden). Het is voor het eerst in 13 jaar dat een Zukertortteam Nederlands kampioen is geworden en in deze leeftijdscategorie zelfs 24 jaar! Iets om heel trots op te zijn.

Vandaag was ook de slotdag van de Jeugdclubcompetitie A en C, georganiseerd door Zukertort in onze ‘eigen’ HWC. Het was een mooi schaakfeest met 42 sterke teams uit het hele land (zie foto). Mede mogelijk gemaakt door een hoop helpende handen vanuit de club. De Zukertort A1 (Philippe, Rens, Shrey en Luca) eindigde in de overall ranking heel netjes als achtste. De C1 (Hidde, Neev en invallers Shanay en Vivaan) had zware tegenstand maar wist de Jeugdclubcompetitie wel met een mooie 2-2 af te sluiten. Mooi dat we dit jaar met zoveel teams hebben meegedaan aan de Jeugdclubcompetitie.

Zukertort D1 heer en meester in Groningen

Op zaterdag 30 september was de tweede dag van de nationale Jeugdclubcompetitie. Drie Zukertortteams kwamen in actie. Eerst het D-team: de Zukertort D1 (Akshaj, Aakrit, Aashray en Reyansh) ging helemaal naar Groningen voor de halve finale van de Jeugdclubcompetitie D. De top 6 (van 16 clubteams) zou zich plaatsen voor de D-finale op 9 december in Leiden. Onze D1 was op basis van rating favoriet, maar dan moet je het nog wel waarmaken! Dat deden de jongens meer dan! Alle 6 de rondes werden gewonnen met ruime cijfers: dat leverde aan het einde dus een dikke eerste plek op met 12 wedstrijdpunten en zelfs 21 1/2 bordpunt (van de maximale 24). Aashray en Reyansh haalden op bord 3 en 4 zelfs de maximale score (6 uit 6). Wat een topprestatie! Dat belooft wat voor de finale in december.

Ook de Zukertort C1 was, in Amsterdam (bij VAS in het Cygnus), goed bezig! Het team (Hidde, Dolev, Neev en Karel) won beide partijen (in de Jeugdclubcompetitie C worden wedstrijden gespeeld met een bedenktijd van 100 minuten per persoon). Zeker tegen het sterke Klim-Op uit Capelle a/d IJssel was dat een knappe prestatie. Na deze tweede speeldag staat het team op een prachtige vijfde plek.

De Zukertort A1 (deze keer met Philippe, Rens, Shrey en Luca) was ook in Amsterdam. De Jeugdclubcompetitie A is een zeer sterk bezette competitie, met heel wat spelers met een rating boven de 2000. De A1 speelde netjes gelijk tegen het gelijkwaardige Kennemer Combinatie, maar verloor de tweede wedstrijd helaas dik van ASV uit Arnhem. Niet gek: het ratingverschil was gemiddeld meer dan 200. De A1 staat na deze tweede speelronde op een verdienstelijke achtste plaats (van 24 teams), vooral dankzij de twee overwinningen op de eerste speeldag op 23 september. In november gaat de competitie weer verder.

De Zukertort E1 (Shanay, Navya, Adith en Viaan) plaatste zich op 23 september in Groningen al voor de finales van de Jeugdclubcompetitie E, door vierde te worden in hun halve finale. Ook een topprestatie! De finale is op 11 november in Muiderberg.

Zukertort D1 triomfeert tijdens TK-D van de SGA

Zondag 14 mei was het Teamkampioenschap D (t/m 12 jaar) van de SGA, in Almere. Zukertort was goed vertegenwoordigd met drie teams van elk vier spelers. In totaal streden 16 SGA-teams in zeven rondes om het kampioenschap en om vier kwalificatieplaatsen voor de nationale Jeugdclubcompetitie D van de KNSB (na de zomer). De Zukertort D1 (Achyuth, Akshaj, Aashray en Reyansh) was ons sterkste D-team in jaren en was, als je kijkt naar hun rating, de grote favoriet voor het kampioenschap. Dat het team daadwerkelijk kampioen werd van de SGA was al een prachtige prestatie en misschien ook niet echt een verrassing. De manier waarop het team dat deed, was echter verbluffend: de heren slaagden erin om op alle borden letterlijk al hun partijen te winnen, dus 28 in totaal! Geen halfje werd weggegeven gedurende het hele toernooi. De perfecte prestatie dus. Dat belooft wat voor de nationale Jeugdclubcompetitie! Na de C-categorie in maart heeft Zukertort nu dus ook zijn sterkte laten zien in de D-categorie.

De samenstelling van de Zukertort D2 (Hidde, Anika, Neev en Shanay) laat zien dat Zukertort momenteel over een hele brede en sterke selectie beschikt in de D-categorie. Helaas wist de D2 het net niet tot de laatste vier te schoppen. In de laatste ronde werd verloren van VAS D2. Maar de zesde plaats (8 matchpunten, 12 1/2 bordpunt) in een sterk bezet toernooi is zeker iets om tevreden mee te zijn. Zukertort had met de D3 (Palash, Daksh, Thomas en Dev) nog een derde troef in handen tijdens het TK-D. De D3 eindigde niet ver van onze D2 met 6 matchpunten en 11 1/2 bordpunt op een uitstekende elfde plaats.

Mooie prestaties Zukertorters op NJSK in Almelo

Zaterdag 6 mei heeft Arthur de Winter in Almelo het Nederlands Jeugdkampioenschap gewonnen. Van harte gefeliciteerd! Na de titel vorig jaar in de C-leeftijdscategorie (t/m 14 jaar) deed de pas 15-jarige Arthur (uitkomend voor de senioren bij Zukertort Amstelveen) dit jaar met succes een een poging om kampioen te worden in de hoogste en meest prestigieuze leeftijdsklasse (t/m 18 jaar). Er moest met een score van 5½ uit 7 nog wel een barrage (1½-½) tegen Loek van der Hagen aan te pas komen. Het behalen van het Nederlands Kampioenschap bewijst de ontwikkeling die Arthur het hele jaar al heeft laten zien en past in een indrukwekkende rij topprestaties (foto: Ilja Kalle).

In zijn kielzog deden nog vier jeugdleden van Zukertort de hele week mee aan het Nederlands Jeugdkampioenschap. Rens Blom werd 8e bij de B (van 16 deelnemers), Philippe Krylov 7e bij C (30 deelnemers), Achyuth Aravindhan 9e en Akshaj Katpatal 12e. Mooie prestaties dus van de Zukertorters! Zeker als je bedenkt dat Achyuth en Akshaj nog in de D-leeftijdcategorie zitten. Allevier gingen met een mooie plusscore terug naar huis.

Zukertort wint verenigingsprijs 2022 van de KNSB

Mede-jeugdleider Michiel Blom mocht tijdens het NJSK in Almelo tot zijn verrassing namens Zukertort de verenigingsprijs van de KSNB in ontvangst nemen, live via het Twitch-kanaal van het toernooi. Die verenigingsprijs ontvangen we omdat Zukertort vorig jaar de snelstgroeiende vereniging van het land was! Een erg leuke waardering voor het succes van onze bloeiende vereniging en de inzet van alle vrijwilligers die daaraan hebben bijgedragen. De prijs bestaat uit een oorkonde, een vrij te besteden bedrag van 500 euro en een prachtige, door Anish Giri gesigneerde schaakset. We zijn erg trots op deze mooie prijs!

Zukertort C1 SGA-kampioen

Op vrijdag 17 maart was de slotavond in de Hoofdklasse van de externe jeugdcompetitie van de SGA. Onze Zukertort C1 (Philippe, Akshaj, Aashray en Reyansh als invaller voor Dolev) stonden bovenaan, maar moest tegen de sterke nummer 2: VAS C1. Als VAS zou winnen, dan zouden ze kampioen zijn. Aashray won overtuigend en Reyansh verloor helaas, dus het was daarna nog een tijd spannend op de borden van Akshaj en Philippe. De tegenstander van Akshaj kwam in hevige tijdnood en verloor. Philippe berustte snel daarna in een remise: immers, de teamwinst was binnen (2 1/2 - 1 1/2). En daarmee was de Zukertort C1 met ruime afstand en de volle 10 matchpunten kampioen van de SGA! Van harte gefeliciteerd heren! Een speciale vermelding voor Aashray die met een 100%-score (5 uit 5) de competitie afsloot. De Zukertort C2 (Neev, Anika, Hidde en Jacob) speelt ook dapper mee in de Hoofdklasse en wist nog bijna gelijk te spelen tegen het sterke Amsterdam-West. De C2 eindigde op een prima vijfde plek. De andere Zukertortteams spelen nog een paar rondes door in de andere klassen.

Akshaj SGA-kampioen D

Op zaterdag 18 en zondag 19 februari was het regionale Persoonlijk Kampioenschap D (t/m 12 jaar) van de SGA in Duivendrecht. De deelnemers speelden liefst 9 rondes verspreid over 2 dagen. Een intensief toernooi dus! Te winnen waren bekers voor de hoogst geëindigden en meerdere kwalificatieplekken voor het Nederlands Kampioenschap D in Rijswijk. Een overweldigende delegatie Zukertorters was aanwezig: 18 van de in totaal 37 schakers spelen voor Zukertort, dus bijna de helft! Dat enthousiasme alleen is al een mooie prestatie. En dat terwijl sommigen nog maar weinig toernooiervaring hadden.

Veel Zukertorters gingen met prijzen naar huis. Akshaj was de absolute koning van het toernooi. Met een perfecte score van 9 uit 9 hield hij iedereen op ruime afstand (nummer 2 kwam tot 7 punten). Van harte gefeliciteerd Akshaj! Hij mag zich een jaar lang kampioen van de SGA noemen. Hij had zich al geplaatst voor het NK. We zijn benieuwd hoe hij het er daar vanaf gaat brengen. Reyansh had ook een uitstekend toernooi: hij werd prachtig vierde (en zelfs bijna derde) en mag ook naar het NK! Aashray moest, met twee anderen, nog een barrage spelen om de laatste NK-plek: zijn toernooi duurde dus nog een paar (korte) rondes langer. Hij won de barrage en mag dus met Reyansh en Akshaj mee naar het NK. Anika had zich al gekwalificeerd voor het NK-D, omdat ze vorig jaar Nederlands kampioen werd. Daardoor schoven kwalificatieplekken voor het NK-D voor meisjes door: Navya profiteerde daarvan en mag dus samen met haar broer naar Rijswijk. Achyuth had zich ook al geplaatst en Hidde kreeg een vrijplaats op basis van zijn rating. In totaal kunnen we straks dus de belevenissen van liefst 7 NK-gangers volgen!

Zukertort Grandprix, 26 Juni 2022

Nog net op de valreep voor het einde van het seizoen kon de Zukertort Grandprix worden georganiseerd! De vorige was alweer 3 jaar geleden. De 55 deelnemers speelden in 7 achtkampen (A-G).

Naast 15 Zukertorters deden er 11 spelers mee die al lang op de wachtlijst staan om lid te worden van Zukertort. Maar er waren ook veel spelers van omliggende clubs. VAS deed het goed met bekers voor Raghav (1e in A) , zus Ira (1e in F), Dani�l (1e in C), en Jan (3e in A). Amsterdam West deed het ook goed met 1e plaatsen voor Sven (B) en Aden (D) en een 2e plaats voor Jo�l (A). Bij de Zukertorters was er een 2e plaats voor Dolev (B) en 3e plaatsen voor Victor (B), Neev (C) en Shanay (D). Van de andere clubs pakten Hans Micha�l van Caissa (1e in G) en Joris van SC Hoofddorp (3e in G) nog een beker. De overige bekers gingen naar clubloze spelers, waarvan maar liefst 5 van de Zukertort wachtlijst: Yihan (1e in E), Diptaw (2e in D), Reyansh (2e in E), Krrish (2e in F) en Kai (3e in F). Aden (D), Yihan (E), Ira (F) en Hans Micha�l (G) wonnen al hun partijen. William van VAS viel net buiten de prijzen in Groep A, maar is toch vermeldenswaard vanwege zijn vele tijdnoodduels, want er werd zonder increment gespeeld! Dat leverde veel spanning op bij hem en de kijkers.

Zukertortteams in de prijzen in de externe competitie

De SGA-jeugdcompetitie van dit seizoen zit erop! Op 15, 16 en 17 juni waren de gezamenlijke slotavonden per klasse, waarop de laatste partijen werden gespeeld en de prijzen werden uitgereikt door de competitieleider. Hoe liep het af voor de Zukertortteams? In de Eerste klasse was voor de slotavond in Muiderberg al duidelijk wie kampioen zou worden. De C3 van VAS had al een beslissende voorsprong opgebouwd. Zukertort C3 werd op gepaste afstand tweede, maar bleef nummer 3, Caissa C2 (18 matchpunten), ruim voor. Een mooie zilveren plek dus voor onze C2!

De hoofdklasse had de slotavond in Almere, en er stond nog wat op het spel. Niet voor het C-kampioenschap. Dat was voor VAS C1. Voor de tweede plek was het nog spannend. Zukertort C1 had twee matchpunten voorsprong op de C1 van Amsterdam-West (met goede bekende Brent in het team), maar die kon in het onderlinge duel nog langszij komen. Dat gebeurde bijna: Amsterdam-West won met 2 1/2 tegen 1 1/2, maar kwam overall een bordpunt tekort (beide eindigden op 12 matchpunten). Zukertort C1 won dus het zilver, en Amsterdam-West C1 het brons. Toch eindigde de VAS C1 niet bovenaan! Het AB1-team van Zukertort, te oud om mee te dingen voor het C-kampioenschap, eindigde na een nipte overwinning (met 3 spelers) op De Volewijckers, met 17 matchpunten. Eerder in het seizoen werd alleen gelijkgespeeld tegen de C1 van VAS. Zukertort C1 won geen beker, maar ging wel tevreden naar huis met een zak chocola. Vermeldenswaard is dat Pieter (Zukertort AB1) een 100% score behaalde in 8 partijen! Het jonge Zukertort C2 had veel wisselingen in het team gedurende het seizoen en uiteraard zware tegenstand. Het team eindigde daardoor aan de onderkant van de Hoofdklasse, maar mag daar zeker trots op zijn.

Brons voor Zukertort E1

De Zukertort E1 (Aashray, Daksh, Anika, Shanay) is tijdens het teamkampioenschap van afgelopen zondag in Muiderberg derde geworden, en kwalificeerde zich daarmee voor het nationale teamkampioenschap E! De Zukertort E2 (Neev, Troy, Dev en Saanvi) legde beslag op de zevende plaats. De E1 verloor alleen van het sterke team uit Almere, en eindigde precies gelijk met de VAS E1 op de tweede/derde plaats. De barrage voor de tweede plek tussen VAS E1 en Zukertort E1 ging helaas verloren, dus werd het het brons! De dappere strijders staan met elkaar op de foto!

Anika Nederlands Meisjeskampioen E!

Op 16 april is Anika Nederlands Meisjeskampioen geworden in de E-categorie (t/m 10 jaar)! Een daverende verrassing en een prestatie om erg trots op te zijn. Het is jaren geleden dat Zukertort een Nederlands kampioen heeft voortgebracht! Het NK was in Tilburg. Twee spannende dagen, met in totaal negen rondes. Anika had na 8 rondes 7 1/2 punt verzameld. De laatste ronde ging helaas verloren. Het was toen nog even nagelbijten, want een concurrente kon nog op gelijke hoogte komen, en dan zou er nog een barrage gespeeld moeten worden. Dat gebeurde gelukkig niet. Van harte gefeliciteerd met het kampioenschap! Dat gaan we zeker vieren op de club. Ook Aashray had zich gekwalificeerd. Hij speelde mee in de categorie Algemeen (met vooral jongens). Een erg sterk deelnemersveld. Hij eindigde met 5,5 uit 9 op een mooie 11-de plek. Ook een prestatie om trots op te zijn! (foto organisatie)

Philippe, Aashray (2x), Anika, Achyuth en Rosa plaatsen zich voor het Nederlands Kampioenschap!

In maart werd op verschillende plekken geschaakt voor NK-kwalificatieplekken. Onder andere in Almere. Daar waren de Persoonlijke kampioenschappen voor C-tjes (t/m 14 jaar) en E-tjes (t/m 10 jaar). Aan beide toernooien deze veel Zukertorters mee. Voor sommigen was dat hun eerste echte toernooi. In de C-categorie was een Zukertorter de onbetwiste SGA-kampioen: Philippe won alle 9 partijen(!) en plaatste zich daarmee zeer overtuigend voor het Nederlands Kampioenschap C. En Philippe mag zich een jaar lang de beste schaker van de SGA (t/m 14 jaar) noemen! Bij de E-tjes behaalde Aashray ook een prachtig succes door in een sterk deelnemersveld als tweede te eindigen, met 5,5 uit 7. Ook hij gaat naar het NK (E). Mooie top 10-plaatsen waren er ook voor Palash en Daksh, En Anika plaatste zich al beste meisje ook voor het NK E. In hetzelfde weekend deed Achyuth mee aan het Persoonlijk kampioenschap C van de Noord Hollandse Schaakbond (Achyuth schaakt ook bij schaakclub Hoofddorp). Achyuth won overtuigend met 6,5 uit 7 en mag dus ook meedoen aan het NK C. Felicitaties aan iedereen voor deze topprestaties! (foto Elena)

Twee weekenden later was het Persoonlijk Kampioenschap D (t/m 12 jaar) van de SGA, in Duivendrecht. Hieraan deden maar twee Zukertorters mee. Dat kwam waarschijnlijk doordat veel al meededen aan het scholenkampioenschap in hetzelfde weekend. Aashray en Rosa schaakten in totaal 9 rondes, en behaalden beide een mooi succes. Aashray, hoewel pas 9 jaar, werd vierde in een sterk deelnemersveld van 24 schakers! Hij plaatste zich daarmee voor het Nederlands Kampioenschap D. Eerder deed hij dus al hetzelfde voor het NK E. En ook Rosa mag meedoen aan het Nederlands Kampioenschap D voor meisjes! Zij eindigde bij de beste meisjes in het veld. Van harte gefeliciteerd met jullie kwalificaties.

Zukertort C1 tweede van Nederland

Op zaterdag 10 december 2021 had de nationale Jeugdclubcompetitie C z�n ontknoping bij Magnus Leidsche Rijn in Utrecht. In deze competitie spelen de beste clubteams van Nederland (t/m 14 jaar) tegen elkaar om het nationaal kampioenschap. Aan het begin van de laatste speeldag stond Zukertort C1 tweede. In dit team zitten Rens, Achyuth, Philippe en Sem (op de eerste speeldag hadden Kavin en Shrey ingevallen). Zukertort C1 kon alleen nog bovenaan eindigen als koploper KC Chesscool twee punten zou laten liggen en Zukertort alle drie de rondes zou winnen. Het eerste gebeurde net niet (wel een punt), het laatste gebeurde wel. Het team won dus drie keer, waarvan een keer tegen de SGA-vrienden van VAS uit Amsterdam. (foto organisatie)

Zukertort C1 bleef zo op de tweede plaats staan en won knap het zilver! Achteraf gezien was de beslissende match al geschaakt op de eerste speeldag in oktober, toen Zukertort met minimaal verschil van KC Chesscool verloor. In 9 rondes wist Zukertort C1 27 bordpunten te behalen en 16 matchpunten. Een speciale prijs was er voor Philippe die met 8 1/2 punt uit 9 rondes topscorer van het toernooi werd.

Zukertort E1 vierde van Nederland

Op zaterdag 20 november heeft de Zukertort E1 (Achyuth, Aashray, Misha en Palash) een fantastische prestatie geleverd door als vierde te eindigen bij de finale van het Nederlands Kampioenschap voor E-teams (viertallen tot en met 10 jaar)! Dat deden ze door vier van de zeven rondes overtuigend te winnen, en niet van de minste tegenstanders! De punten werden mooi verdeeld over de vier borden. De laatste twee rondes gingen helaas verloren, maar Zukertort bleef naaste concurrent voor de vierde plaats Almere E1 nipt voor. Dat kwam omdat ze de onderlinge wedstrijd met 3-1 hadden gewonnen. Ook als nummer vier kregen ze een mooie beker uitgereikt. Van harte gefeliciteerd heren! Het NK was helemaal in Groningen, dus ruim twee uur heen en twee uur terug rijden. De mooie prestatie werd op de terugweg daarom gevierd in de McDonald�s. (foto organisatie)

Zukertort definitief naar het HWC

Het schaken op het Hermann Wesselink College in Amstelveen bevalt Zukertort zeer goed, zeker in het prachtige nieuwe gebouw. Oorspronkelijk zouden we er tijdelijk heen gaan, in de coronatijd, maar inmiddels hebben we afgesproken met de school om hier te blijven. Het HWC biedt ook veel mogelijkheden en ruimte voor competities en toernooien.

Zukertort eerste en tweede op TK-C van de SGA!

Vrijdag 2 juli namen we afscheid van elkaar voor een lange zomervakantie en deelde Harold de stappendiploma�s uit. Maar het schaakseizoen zat er nog niet helemaal op. Op zondag 4 juli was nog het Teamkampioenschap C van de SGA voor clubteams tot en met 14 jaar, in het eigen HWC. Tien teams uit de regio deden mee, van zeven schaakclubs. Zukertort deed mee met twee teams. Weer eens meedoen aan een echt schaaktoernooi was al een feestje op zichzelf. Maar de twee teams vonden dat winnen (nog) belangrijker is dan meedoen. Na een spannende middag eindigden de twee teams namelijk op de eerste �n tweede plaats. Een zeer knappe dubbelslag dus! Van harte gefeliciteerd. De Zukertort C1 (Rens, Philippe, Achyuth en Sem) won alle 7 partijen met dikke cijfers en eindigde zo bovenaan met 14 wedstrijdpunten en 24 1/2 bordpunt. Ze verloren onderweg slechts 3 1/2 bordpunt. De Zukertort C2 verloor in de eerste ronde van de vrienden van de C1, maar wonnen vervolgens 5x op rij, ook van de sterke teams van VAS en Almere. Na ronde 6 was het zilver binnen. Het team nam prompt wat gas terug en verloor de laatste ronde. Who cares? Het zilver was een onverwacht succes. Een prachtige afsluiting van een bijzonder schaakseizoen! Plezierige vakantie allemaal en tot 27 augustus.

Zukertort E1 tweede van Nederland!

De Zukertort E1 heeft zaterdag 29 mei een geweldige prestatie geleverd door het zilver te winnen op de finaledag van het Nederlands Kampioenschap voor E-teams (t/m 10 jaar)! Al in oktober had het team zich voor de finale geplaatst (toen nog achter een gewoon schaakbord). De finale was zaterdag online met de beste 16 teams uit het hele land die 7 rondes speelden. Zukertort E1 stond aan het begin van de dag 9de vanwege drie matchpunten die werden meegenomen uit de halve finale. Achyuth, Sparsh, Misha en gloednieuw clublid Aashray wonnen de eerste ronde, maar verloren daarna twee keer. Vervolgens kwamen de jongens op stoom en regen de zeges aan elkaar. Na de zesde ronde stonden ze derde, en moesten ze aantreden tegen nummer 2 Klim Op uit Capelle a/d IJssel. Sparsh scoorde het beslissende punt waardoor de E1 nipt tweede werd. De club is trots op jullie! Vermeldenswaardig: Aashray won op bord 4 al zijn partijen.

Op 5 juni was ook de derde en laatste speeldag van de Jeugdclubcompetitie C (t/m 14 jaar). Onze Zukertort C1 (Rens, Sem, Abhishek en Achyuth) was aanwezig en speelde eerst tegen twee andere SGA-teams (winst tegen SGA C1 en gelijk tegen VAS C1). Daarna moest het in de laatste ronde tegen kampioen Krimpen a/d IJssel. Een stunt(je) leek even in de maak, maar Zukertort moest toch het hoofd buigen met 1 1/2 � 2 1/2 en genoegen nemen met een prima zesde plek (10 matchpunten uit 9 speelrondes). Tot slot was op 5 juni nog de finale van de Jeugdclubcompetitie D (t/m 12 jaar). 12 teams, waaronder de Zukertort D1, hadden zich twee weken eerder geplaatst voor de finaledag. 5 rondes waren er nog te spelen in deze finale. Opvallend genoeg slaagde Zukertort D1 (Philippe, Sol�ne, Kavin en Shrey) er in om de eerste vier rondes 2-2 te spelen. In de laatste ronde kwam Zukertort kampioen HSG tegen. Dat leidde tot een 1 1/2 � 2 1/2 verlies en een 9-de plek in de eindstand. Het team had misschien op meer gehoopt, maar goed: 9-de van Nederland is ook niet verkeerd!

Hoera, de schaakclub is weer open!

Op vrijdag 21 mei mochten we eindelijk weer, voor het eerst in vijf maanden, naar de schaakclub. In het prachtige, gloednieuwe gebouw van het Hermann Wesselink College, konden we voor het eerst in lange tijd weer achter een echt schaakbord zitten. Er heerste dank ook een soort feeststemming. De heropening van de schaakclub hebben we gevierd met een Welkom-terug-toernooitje. De komende weken gaan we ook de fysieke trainingen weer opstarten en een interne competitie. Op vrijdag 11 juni zijn de stappenexamens voor degenen die eerder het proefexamen hebben gehaald.

De belevenissen van de NK-gangers

In de maand mei werden de NK�s in diverse leeftijdsgroepen gehouden. Online wel te verstaan. Zoals we eerder vertelden, was Zukertort daar vertegenwoordigd met vier spelers: Onno, Philippe, Rens en Achyuth. Hoe verging het hen? Allereerst Onno: hij nam deel aan het sterke bezette NK-A (t/m 18 jaar). Hij behaalde met 5 uit 9 een zesde plaats in de eindstand. Op dezelfde dag was Rens deelnemer aan het NK-C (t/m 14 jaar). Hij had helaas niet helemaal zijn toernooi, en eindigde in het onderste deel van de deelnemersveld. Philippe had zich als SGA-kampioen gekwalificeerd voor het NK-D (t/m 12 jaar). Hij had een goed toernooi. Zijn score van 6 uit 9 in dit sterke deelnemersveld is zeker een knappe prestatie. Het leverde hem de achtste plaats op.

Tot slot Achyuth. Dit jonge talent had zich weten te kwalificeren voor liefst drie NK's: C, D en E! Dat was op zich al een uitzonderlijke prestatie. Bij het NK-C behaalde hij een uitstekende score van 5 uit 9, goed voor een dertiende plaats. Bij het NK-D stond Achyuth er na 6 rondes goed voor met 4 punten. De laatste drie rondes liep hij echter tegen een remise en twee verliespartijen op. Dat bracht hem op een 26-ste plek in de eindranking, waarover hij zelf niet zo tevreden was. Tot slot het NK-E: ook hier weer een mooie prestatie voor Achyuth. Een achtste plek met 6 uit 9. Gefeliciteerd met de mooie prestaties!

Palash en Rens winnaars van de Zukertort Lockdowncompetitie

Op 23 april was de laatste ronde van de Zukertort Lockdowncompetitie, die half december 2020 begon toen de schaakclub dicht moest. In totaal zijn 17 rondes gespeeld. Zo lang hebben we elkaar dus al niet gezien! Bij de stappen 1-2 won Victor met overtuigende cijfers de laatste competitieronde, maar dat was niet meer voldoende om de onbetwiste koploper Palash in te halen. Palash hield hem op afstand door elke week de puzzel rush te doen voor bonuspunten en altijd in de top 3 te eindigen. Felicitaties voor het winnen van de competitie! Misha eindigde op een mooie derde plek in de eindstand. Als de schaakclub weer opengaat vindt de prijsuitreiking voor de nummers 1,2 en 3 plaats! Ook Anika was vaak bovenaan te vinden in de competitie, met veel mooi schaak. Zij legde daarmee beslag op de vierde plaats. Daksh en Vladyslav eindigden daar achter als vijfde en zesde.

Bij de stappen 3-4-5 waren Achyuth en Rens de laatste paar weken in een nek-aan-nekrace verwikkeld om de eerste plaats. Achyuth lag lang aan kop. Rens won vrijdag echter de laatste ronde en won daarmee de competitie, nipt voor Achyuth. Pieter en Brent streden nog om de derde plaats. Pieter eindigde vrijdag als tweede, en stelde daarmee de derde plaats veilig. Pieter schaakte zeer regelmatig en verdiende zijn podiumplaats door elke week hoog te eindigen. Philippe werd vijfde in de eindstand. Hij was vaak op het podium te vinden, maar miste ook een aantal rondes. Solene werd zesde. Complimenten aan alle spelers voor de mooie en spannende partijen die we in de afgelopen maanden op het bord hebben gezien. De vaste deelnemers aan de online competitie hebben zich echt aan elkaar kunnen optrekken!

Onno, Philippe, Achyuth (3x) en Rens naar NK!

In de maand mei worden de NK�s in diverse leeftijdsgroepen gehouden. Online wel te verstaan. Maar als het meezit, komen er in het najaar nog offline varianten, dus achter een echt schaakbord. In maart en april waren er diverse mogelijkheden om je te kwalificeren voor deze NK�s. Veel Zukertorters maakten daar gebruik van. Onno had, op basis van zijn status, al recht op een vrijplaats voor de A-categorie (t/m 18 jaar). Hij hoefde zich dus niet meer te kwalificeren.

Op zondag 21 maart was de eerste van de Persoonlijke kampioenschappen van de SGA, in de categorie D (t/m 12 jaar). Koen, Samarth, Achyuth en Philippe van onze schaakclub lieten daar hun beste schaak zien en sprokkelden hun punten bij elkaar in zeven rondes. Philippe was een klasse apart: hij won alle partijen (7 uit 7) en schakelde een voor een zijn concurrenten uit. Een fantastische prestatie. Philippe werd daarmee, net als vorig jaar, kampioen van de SGA! Ook Achyuth zette een prachtige prestatie neer. Na 7 rondes had hij 5 punten verzameld, net als 3 andere spelers. Met z�n vieren moesten zij daarom nog een tiebreak spelen voor twee NK-plekken. Achyuth werd tweede in de tiebreak en won het brons! Philippe en Achyuth mogen dus samen naar het Nederlands Kampioenschap t/m 12 jaar, op 13 en 14 mei. Zeker ook een vermelding waard is de prestatie van Samarth, die met 4 uit 7 bij de bovenste helft in de eindstand eindigde!

Een week later, op 28 maart, was het Persoonlijk kampioenschap E voor jeugd t/m 10 jaar. Vier Zukertorters deden mee en weerden zich kranig: Shanay, Palash, Misha en Achyuth haalden alle vier hun punten binnen tijdens het zevenrondige toernooi. Achyuth was ook nu weer in vorm. Hij werd zelfs tweede met 6 uit 7. Hij verloor alleen van latere winnaar Akshaj uit Almere. Gefeliciteerd met deze topprestatie en de (tweede!) kwalificatie voor het NK (E), op 8 en 9 mei.

Op zaterdag 10 april was het PK-C. Onder de 22 deelnemers waren 9 Zukertorters! Het deelnemersveld was sterk en het niveau van de schaakpartijen was hoog. Er werd dus flink strijd geleverd! Vijf Zukertorters eindigden in de top 10. Een fraaie prestatie, met helaas net geen Podiumplaatsen. Achyuth en Rens scoorden met 4 1/2 uit 7 het hoogst van de Zukertorters. Een week later, op zaterdag 17 april, was er nog een herkansingsmogelijkheid voor NK-plaatsen, via een landelijk kwalificatietoernooi van de KNSB. De beste 8 van 70 deelnemers konden zich plaatsen voor het NK C, op 1 en 2 mei. Vier Zukertorters deden een poging (vijf als we halve Zukertorter Brent meerekenen): Achyuth, Philippe, Shrey en Rens. Rens was goed in vorm en werd derde in een sterk deelnemersveld, met 5 1/2 uit 7. De rest van de Zukertorters presteerde prima, maar eindigde helaas buiten de top 8. Rens kwalificeerde zich zo alsnog voor het NK C! Al met al hebben we dus vier NK-gangers dit jaar!

Schaakclub is gesloten, maar online zijn we meer dan open

Al veel te lang kunnen we niet bij elkaar komen op de schaakclub om achter het bord tegen elkaar een echte partij schaak te spelen. Zodra het weer kan, keren we terug naar het HWC. Daar zaten we ook voor de lockdown. Het HWC zit inmiddels in een mooi, nieuw schoolgebouw (zie foto), direct naast het oude gebouw. We zijn al even wezen kijken, en het is een uitstekende plek voor de vaste schaakavond op vrijdag en later ook om toernooien en competities te organiseren in het weekend. Nog even geduld!

Dat de schaakclub gesloten is, betekent natuurlijk niet dat we zijn gestopt met schaken. Online is Zukertort bijzonder actief. Een flink deel van de kinderen heeft online schaaktraining, op verschillende avonden in de week. Op de vrijdagavond organiseren we in chess.com wekelijks de interne competitie. Dat doen we in twee groepen. Een arena voor de stappen 1 en 2, waarin iedereen een uur lang tegen elkaar kan schaken. Als je klaar bent, krijg je meteen een nieuwe tegenstander toegewezen. Degene die de meeste partijen wint, is de winnaar van de dag. De stappen 3-4-5 spelen op vrijdag steevast vier rondes Zwitsers. Het gaat hier fanatiek en serieus aan toe en de jeugdschakers doen weinig voor elkaar onder. De vorm (en concentratie) van de dag bepaalt dus vaak wie dagwinnaar is. We houden natuurlijk ook een klassement bij, dat we elke week bijwerken. In de meivakantie maken we de eindstand op van de interne competities, en weten we wie de prijswinnaars zijn van de lockdowncompetitie!

Tot slot doen op de donderdagavond heel wat Zukertorters mee aan de SGA Battles in Lichess, waaraan schaakclubs uit de hele SGA meedoen. Het is leuk voor de afwisseling om tegen anderen te schaken. Ook hier zijn twee klassen. In de Tweede klasse (stappen 1-2) speel je individueel in een Arena, maar tellen de punten ook mee voor het clubklassement. Victor, Daksh, Anika en Misha zijn vaak bovenin te vinden. In het clubklassement heeft Zukertort inmiddels dan ook een bijna onoverbrugbare voorsprong opgebouwd ten opzichte van de andere clubs. In de Eerste klasse (Arena voor de stappen 3+) werd in het begin ook een clubklassement bijgehouden. Zukertort won die glansrijk. Inmiddels is het een wekelijks individueel toernooi geworden. Zukertorters Rens, Achyuth, Shrey en Philippe zijn vaak bovenin te vinden.

Zukertort schaakt tijdelijk op het HWC

Onze vaste locatie in De Meent is vanwege de Coronamaatregelen op dit moment helaas gesloten. Gelukkig kunnen we gebruik maken van de gastvrijheid van het Hermann Wesselink College, dicht in de buurt. De eerste avond hebben we, om te wennen aan de nieuwe locatie, met z'n allen bijzondere schaakvormen geoefend, zoals King of the Hill en Handicapschaak. Vanaf de tweede week hebben we weer het normale ritme opgepakt met trainingen en interne competitie. Het HWC bevalt uitstekend als locatie, dus we zijn blij dat we er nu tijdelijk terecht kunnen!

Zukertort E1 plaatst zich voor finale NK E-teams

Op zaterdag 3 oktober deed de Zukertort E1 (t/m 10 jaar) mee aan het Nederlands Kampioenschap voor E-teams van de KNSB. Zij hadden zich in september geplaatst via het Teamkampioenschap E van de SGA. De opzet van het NK was dit jaar anders dan in voorgaande jaren. Op twee locaties in het land werden in poules van 8 teams halve finales gespeeld over 7 rondes. De bovenste vier teams per poule konden zich kwalificeren voor de finale op 14 november. Zukertort E1 was al vroeg op pad naar het verre Almelo.

Sparsh, Laurens, Misha en Achyuth schaakten fantastisch en haalden daarmee zelfs de tweede plaats in de poule, met 11 van de maximale 14 wedstrijdpunten. Er werd alleen verloren van de nummer 1 in de poule en een keer gelijk gespeeld. De overige partijen werden, soms dik, gewonnen. Goed gedaan boys! Op naar de finale op 14 november (weer) in Almelo!

Op dezelfde dag had de Zukertort C1 de eerste dag van de Meesterklasse. In totaal zijn er drie speeldagen met elk drie lange partijen. De C1 hoefde niet zo ver te reizen, namelijk naar Amsterdam. Dat was mooi meegenomen. Rens, Abhishek, Willem en Kavin (Sem en Philippe waren helaas verhinderd) behaalden een nette 50% score gedurende de dag. Eerst werd met 3-1 gewonnen van Caissa-Eenhoorn. Misschien nog wel knapper was de 2-2 tegen het zeer sterkte Magnus Leidsche Rijn. Rens en Willem haalden hier op de borden 1 en 3 de punten binnen. De laatste ronde tegen KC Chesscool ging helaas dik verloren. Op 7 en 28 november zijn de volgende speeldagen!

Dubbelslag Zukertort op het TK-D van de SGA!

Op zondag 20 september werd bij Amsterdam West in het zonnige en gezellige Bilderdijkpark het TK-D van vorig seizoen gespeeld. Alleen de winnaar kwalificeert zich voor het nationale kampioenschap. Er waren twaalf deelnemende teams, en maar liefst drie daarvan waren van Zukertort. Hoe hebben zij het gedaan? Zukertort D1 was met Philippe, Shrey, Kavin en Sol�ne zeker een van de favorieten, maar ook de teams van Almere, VAS en Amsterdam West hadden een sterke bezetting. D1 begon wat stroefjes, liet hier en daar een bordpunt liggen maar bleef wel winnen. Nadat de clash tegen het ook nog ongeslagen Amsterdam West koelbloedig werd gewonnen lag de weg naar de eindzege open. D1 was ontketend, bleef winnen en was een ronde voor het einde al zeker van de eindoverwinning. Philippe en Kavin scoorden aan borden 1 en 3 maar liefst 6,5 uit 7 en waren topscorers. Sol�ne had met 6 uit 7 ook een hele goede dag. Shrey had een paar sterke tegenstanders maar ook hij scoorde keurig meer dan 50%. Een schitterende en foutloze dag voor D1, 14 matchpunten uit 7 wedstrijden, kampioen van de SGA en geplaatst voor het NK! Goed trouwens om te zien dat de D1 ook tijdens de pauzes na de wedstrijden de vaste bordvolgorde strikt aanhouden.

Zukertort D3 was met Achyuth, Misha, Dan, Ruslan en Anika een van de jongste teams. Ze wisten zich heel goed staande te houden en eindigden gelijk met MSK D1, Caissa D1 en Almere D2 op een gedeelde 8ste plek met 5 matchpunten. Een prachtige prestatie voor dit nog onervaren team. Dat belooft wat voor de toekomst.

Dan de D2 tenslotte met Sparsh, Karel, Samarth en Vladyslav. Ze begonnen met de zware tegenstanders Zukertort D1 en VAS D1 en twee dikke nederlagen, maar daarna kreeg D2 de smaak te pakken en volgden de overwinningen elkaar op. In de laatste ronde was Almere D1 de tegenstander. Almere stond op 9 matchpunten en lag op koers voor de tweede plaats. Almere kwam 1-0 voor, maar vervolgens gebeurde het ongelooflijke en wist Zukertort D2 Almere D1 met 3-1 te verslaan en werd daardoor zeer verrassend tweede. Wat ons betreft verdient D2 daarmee de titel "Team of the day". Wat een geweldige start van het seizoen! Wij zijn heel erg trots op de prestaties van D3, D2 en D1. Dank aan Amsterdam West voor de perfecte voorbereiding en leuke samenwerking bij de organisatie.

Zukertort E1 kwalificeert zich voor het NK voor E-teams

De Zukertort E1 deed op zondag 13 september mee aan het Teamkampioenschap voor E-teams van de SGA, in Muiderberg. Sparsh, Palash, Achyuth, Misha en Laurens werden mooi derde en verdienden daarmee een grote beker en allemaal een medaille. Gefeliciteerd heren! Ook mogen ze nu meedoen aan het nationale kampioenschap in oktober!

Eindelijk weer terug op de schaakclub!

Op vrijdag 28 augustus was de start van het schaakseizoen, met een toernooitje op de schaakclub. Dat was een goede en leuke manier om er weer in te komen, na zo�n lange tijd! 30 kinderen deden mee. Brent, Solene, Niek, Achyuth en Neha wonnen hun poules. Gefeliciteerd! We hebben aan het begin de coronaregels doorgenomen met de kinderen en iedereen (ook de ouders) hield zich er goed aan. Een compliment waard! Op vrijdag 4 september zijn ook de trainingen en de interne competitie weer gestart in De Meent.

Gezellige seizoensafsluiting in het Amsterdamse Bos

Het schaakseizoen zit erop! Gelukkig konden veel Zukertorters elkaar op woensdagavond 1 juli nog zien en spreken tijdens de gezellige seizoensafsluiting in het Amsterdamse Bos. Daar waren we wel aan toe! Er waren bedankjes voor Danny Kool en Michiel Harmsen die heel veel voor de jeugdclub van Zukertort hebben gedaan in ruim zeven jaar, en volgend seizoen wat minder gaan doen (maar gelukkig nog wel actief blijven).

Verder waren er spelletjes, een Kahoot-quiz en de prijsuitreiking van de online competitie gedurende de coronaperiode.

Na 15 weken online competitie waren bij Stap 1/2 Victor, Palash en Daksh de welverdiende nummers 1, 2 en 3. Bij Stap 3/4/5 waren dat Rens, Philippe en Abhishek. Gefeliciteerd! Rens en Philippe wisselden elkaar aan kop af gedurende de positie en maakten er een mooie tweestrijd van. Er waren ook oorkondes voor de beste jeugdschakers uit Stap 1 en Stap 3 die geen beker hadden gewonnen. Ook zeer verdiend, want zij moesten de hele competitie schaken tegen sterke tegenstanders!

De zomervakanties beginnen nu. MAAR, vanwege het grote succes van de online activiteiten, hebben we besloten om ook een online Zomercompetitie te organiseren in chess.com. Je kunt meedoen zo vaak als je wilt. Of je nu thuis bent, of ergens op vakantie. Het concept is hetzelfde als in afgelopen 15 weken. Elke vrijdagavond, aanvang 19:00 uur (zorg dat je op tijd inlogt). Voor Stap 1/2 een Arena. Voor Stap 3/4/5 Zwitsers. De Zomercompetitie duurt tot eind augustus. Je beste drie resultaten tellen mee voor het tussenklassement. Je hoeft dus zeker niet elke keer mee te doen. Fijne zomervakantie!

Philippe en Victor winnen online Grand Prix voor de SGA-jeugd

Omdat de reguliere Grand Prixtoernooien niet door kunnen gaan, heeft de SGA een online Grand Prix georganiseerd. Met 21 deelnemers in de B-groep en 18 in de A-groep was er op zondagmiddag 21 juni een groot en sterk deelnemersveld, met een groot aandeel Zukertorters. In de B-groep met 21 deelnemers was het tot de laatste ronde erg spannend. In de ronden ervoor had zich een kopgroep gevormd met Ivan, Joshua, Palash, Matthieu, Stefan, Victor en Achyuth. Na ronde 6 stonden de drie Zukertorters Achyuth, Victor en Stefan met 5 uit 6 op kop. Victor speelde tegen Stefan en daar ging iets mis met de verbinding van Stefan waardoor Victor won. Jammer natuurlijk dat dat in de laatste ronde gebeurt. Achyuth won van Palash waardoor Achyuth en Victor met 6 uit 7 op kop stonden. Stefan werd toch mooi derde, maar daar had mogelijk meer in gezeten. Achyuth en Victor eindigden gelijk bovenaan, maar omdat Achyuth meer weerstandspunten had werd hij winnaar en Victor tweede. Dat is heel knap, want Achyuth schaakt nog niet zo lang bij Zukertort. Hartelijk gefeliciteerd! En ook alle andere deelnemers krijgen complimenten voor de sportieve en spannende strijd.

In de A-groep zagen we een zeer sterk deelnemersveld, en dus ook hele spannende en mooie partijen. Vanaf het begin leken een aantal spelers zich nadrukkelijk voor de kopgroep te manifesteren. Na de vierde ronde bestond deze uit Abhishek, Brent, Rufus en Philippe. Max, Akshaj, Sem volgden, en de andere deelnemers weer net daarachter. In ronde 5 wist Rufus in een eindspel met toren en ongelijke lopers Abhishek te verslaan. Brent speelde erg sterk tegen Philippe en in het eindspel met toren en pion tegen toren leek Philippe met remise weg te komen. Jammer genoeg drukt Brent niet op de knop voor een remiseaanbod maar op de knop voor opgeven. Ontzettend jammer natuurlijk en behoorlijk beslissend voor het toernooi. Brent wist zich in de laatste ronden niet meer te herstellen, na een ijzersterke toernooistart. Philippe, spelend bij Zukertort, won ook de laatste twee partijen en won daarmee de Grand Prix A-groep. Hij speelde alleen in de tweede ronde remise tegen Max. Rufus (VAS) verloor in de vierde ronde van Philippe maar herstelde zich uitstekend door de laatste partijen allemaal te winnen. Door deze eindsprint werd hij tweede, met maar een halfje achter Philippe. De derde plaats was voor Akshaj. Deze jonge getalenteerde speler uit Almere verloor in ronde 2 en 3, maar won daarna weer alles en zeer overtuigend ook. Hij werd derde. Iedereen dank voor de deelname, de spannende strijd en de sportiviteit!

De nummers een en twee van de groepen krijgen hun prijs, een cadeaubon voor Schaakwinkel Het Paard toegestuurd. Wij vonden het leuk dat we in de SGA toch nog een Grand Prix hebben kunnen houden, ook al is het online. Wijzelf misten vooral de kinderen en ouders, en de prijsuitreiking met trotse en blije gezichten natuurlijk. We hopen van harte dat het komend jaar weer mogelijk wordt om gewoon achter een echt bord te schaken.

Online Grand Prix voor de jeugd op zondag 21 juni

Een primeur: op zondagmiddag 21 juni organiseert de SGA een online Grand Prix voor jeugdspelers van alle leeftijden en speelsterktes. We spelen in chess.com. Er worden zeven ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De bedenktijd is 8 min. per persoon per partij plus 8 sec. increment per zet. Er worden, afhankelijk van het aantal deelnemers, groepen van circa 15 � 25 spelers samengesteld, op speelsterkte.

Vooraf inschrijven is nodig, uiterlijk op vrijdag 19 juni. Anders kun je niet meedoen. Aanvang van het toernooi op 21 juni is om 14:00 uur, maar zorg dat je minimaal een kwartier van tevoren in op chess.com aanwezig bent. Alle praktische informatie, ook over hoe je je inschrijft, staat in de convocatie. We hopen op veel deelnemers!

Week 12 van de online schaakclub: een nieuwe SGA team battle en een ontmoeting met Canadezen

Het was alweer de twaalfde week van de online competitie van de Zukertort Jeugd. We hebben een grote, vaste kern van enthousiaste spelers die elke week meedoet. Er waren op de vrijdagavond (5 juni) weer 34 spelers die meededen in een van de beide toernooien. Een mooie score! Bij de stap 3/4/5 (vier rondes Zwitsers) hadden we een nieuwe winnaar: Abhishek. Na winst in de laatste ronde op Philippe eindigde hij als enige met 3 1/2 punt. Een hele rij Zukertorters volgde met 3 punten. Rens werd tweede en verstevigde zijn voorsprong in het tussenklassement. Bij stap 1/2 (arena) waren er 17 deelnemers en was er geen nieuwe winnaar. In tegendeel: Victor wist weer eens te winnen, voor Daksh en Palash. Victor liep daarmee verder uit in het tussenklassement. Ook daar staan Daksh en Palash tweede en derde.

Voor de World Club League speelden we deze keer tegen het Maritime Chess Club uit Oost-Canada. Er was sprake van een echte spannende battle. De Canadezen wonnen, maar wij gaven heel goed partij. Er zaten mooie partijen tussen, kijk maar eens op chess.com. Dankzij gastspelers Stan, Michiel Harmsen en Harold wisten we dat we een compleet team hadden, dank voor jullie beschikbaarheid om mee te spelen!

Vorige week woensdag was ook de eerste SGA teambattle. Met teams van VAS, Zukertort, Ca�ssa en Amsterdam West was het experiment in elk geval zeer geslaagd. Het leger Zukertort-spelers was veruit in de meerderheid. Maar bij de team battle gaat het ook om de best-scorende spelers per team. En ook daar deed Zukertort het uitstekend en wist zo de team battle te winnen. Overigens behaalde Brent voor Amsterdam West wel een mooie individuele eerste plaats! De volgende team battles zijn op donderdagen zodat meer clubs en meer kinderen kunnen gaan meedoen.

En nog een primeur: online simultaan!

Dat bestuurslid en penningmeester Michel Hoetmer niet alleen op de centjes van de club past wisten we al. Hij is een prima jeugdtrainer en geeft in deze voor schaken moeilijke tijd wekelijks online trainingen aan een aantal jeugdspelers. Verder heeft hij ook andere leuke initiatieven. Zo heeft Michel samen met clubkampioen en FM Stan van Gisbergen zondagochtend 24 mei een kloksimultaan wedstrijd voor de Zukertort-jeugd vanaf stap 3 georganiseerd, om uit te proberen hoe dat werkt en of dat leuk is. Dat kan niet op chess.com maar wel op lichess.org. Dat is een ander populair platform waar veel clubs gebruik van maken.

Er waren 13 spelers die de strijd met Stan aangingen, inclusief Michel en verslaggever Danny. De deelnemers hadden 15 minuten per partij met 15 seconden increment, en Stan had 45 minuten per partij en ook 15 seconden increment. Leuk was dat alle deelnemers en Stan in een online meeting zaten en dat Stan een beetje hardop nadacht over de stellingen en de zetten. Zo kon iedereen een beetje zijn gedachten volgen, en konden we ook zien hoe de simultaan voor Stan was.

Nou, pittig, dat bleek wel. Doordat Stan dat partijen van leerzaam commentaar voorzag, raakte hij na enige tijd fors in tijdproblemen op een aantal borden. Hierdoor verloor hij 9 partijen, waarbij hij eigenlijk in al deze partijen wel een hele goede stelling had. Dat gold niet voor de partij van Willem. Willem, die de avond ervoor een sterke Italiaanse 2000+ speler van het bord knikkerde, bracht Stan met sterk spel in grote problemen! De slotstelling in de afbeelding is volkomen gewonnen voor zwart.

Het was een gezellige zondagochtend en een geslaagd experiment. Volgende keer krijgt natuurlijk Stan revanche, en wat meer tijd.

Week 10 van de online schaakclub: een Italiaans avontuur

Week 10 van de online schaakclub bevatte een primeur voor de jeugdafdeling van Zukertort: de eerste online wedstrijd tegen een buitenlands team in de geschiedenis, op zaterdag 23 mei. We waren door chess.com ingedeeld tegen een Italiaans team uit Ivrea, iets ten noorden van Turijn. De tegenstander luisterde naar de prachtige naam Societ� Scacchistica Eporediese (afgekort 'SSDE', maar dat klinkt toch minder mooi). We wisten vooraf niet goed wat we konden verwachten, qua sterkte, maar "who cares?". Dat was misschien maar goed ook, want nu konden we onbevangen, met een team van 20 jeugdspelers de strijd aangaan. Wat bleek: de tegenstander was een paar maten groter dan ons team. Per bord scheelde het al snel een paar honderd ratingpunten. Philippe kwam bijvoorbeeld tegenover een IM te zitten met een rating van 2400+! Een prachtige ervaring, maar misschien niet helemaal waarop hij had gerekend... Over de hele linie ondervonden de Zukertorters dus flinke weerstand. Maar het moet gezegd, op alle borden werd er dapper strijd geleverd. Geen enkele partij was snel klaar en iedereen nam goed de tijd voor zijn zetten. Dat is zeker een compliment waard! En er waren toch nog vier Zukertorers die in dit hilarische avontuur een partij wisten te winnen: Willem, Misha (tegen een Italiaanse meneer van 60), Palash en Victor! Willem speelde een prachtige, winnende partij tegen 'Arduino_the_king', een speler met een Fide-rating van 2087! Kortom: we mogen trots zijn op de geleverde strijd. En voor volgende keer hopen we op een tegenstander die een maatje kleiner is.

Verder hadden we natuurlijk de reguliere toernooien op de vrijdagavond. Victor was weer op dreef bij de stap 1/2: hij won met ruime voorsprong de Arena, en verstevigde zijn koppositie daarmee in het tussenklassement. Palash werd tweede en Ming Yue veroverde een mooie derde plek. De strijd om de tweede plek ligt nog helemaal open. Bij de stap 3/4/5 (vier rondes Zwitsers) won Rens het toernooi, met de maximale vier punten. Willem, Philippe en Pieter volgden daarna met 3 overwinningen. Rens wisselt Philippe weer af aan de kop van het tussenklassement, maar het verschil tussen die twee blijft klein (8 punten). Kavin, Abhishek en Solene volgen op enige afstand. Op chess.com heeft Rugved weer een fraaie analyse van een aantal partijen neergezet. Bekijk die vooral!

Brent en Philippe halen mooie scores op het NK D online

Op Hemelvaartsdag speelden Brent (spelend bij Amsterdam West en Zukertort) en Philippe samen met 48 andere sterke schakers het Nederlands Kampioenschap D online. Philippe eindigde met 5 uit 9 op een mooie gedeelde 15de plaats, en Brent scoorde zelfs 5,5 uit 9, goed voor de gedeelde 11de plek. Uitstekend gespeeld! Verrassende winnaar werd de 9-jarige(!) Sascha Kurt. Zie ook het verslag en de eindstand op de website van de schaakbond. Hoe hebben Brent en Philippe het NK-D online zelf ervaren?

Brent schreef er dit over: "Ik vond het online NK D minder leuk dan normaal, maar nog steeds wel leuk. Het was minder leuk omdat chesskid in een van mijn partijen vastliep en ik die toen verloor. Andere kinderen lagen helemaal uit het toernooi door het vastlopen van chesskid. Het was ook minder leuk omdat je niemand ziet. Ik vond het jammer dat het korter was dan het echte NK. Ik won 4 partijen en speelde 3 keer remise. Mijn partij tegen Polle van Arendonk was de beste. Hij heeft 600 ratingpunten meer dan ik en het werd remise. De partij tegen Robin van Leeuwen (300 ratingpunten meer dan ik) was ook leuk en won ik. Ik vind dat ik een goed toernooi heb gespeeld en ik ben blij met het resultaat."

En Philippe verwoorde het als volgt: "Ik vond NK-D Online 2020 heel leuk, maar zou blijer zijn als wij in het echt zouden spelen met meer tijd. Mijn laatste partij had ik gewonnen door het slechte internet van mijn tegenstander, dus dat was een probleem. Ook zou ik liever op chess.com hebben gespeeld, want chesskid.com vond ik niet zo goed. Voor de rest ging het goed. Ik ben blij met mijn resultaat: 5/9, maar ik vind dat ik beter kon spelen."

Week 9 van de online schaakclub: serverproblemen op chess.com en vierde plek bij kwalificatie NK voor viertallen

Negen weken alweer spelen we alleen in de online club van de Zukertort Jeugd, op chess.com. Vanwege het succes van het online schaken en omdat de geldende maatregelen maar heel weinig ruimte laten voor fysiek bij elkaar komen, heeft de jeugdcommissie besloten om tot de zomervakantie online door te gaan. Hopelijk kunnen we dan in september weer met de gewone clubavonden van start! Er wordt wekelijks nog steeds veel geschaakt. De Arenea op de woensdagmiddag met alle schaakniveau's door elkaar. En op vrijdag de vaste toernooien. Op vrijdag 15 mei was de server van chess.com lange tijd down, dus moesten we improviseren. Abhishek en Rens wonnen samen het snelle toernooi later op de avond met 3 uit 3. Deze ronde telde niet mee voor het klassement. Bij de Stap 3/4/5 hebben we sinds 8 mei wel een nieuwe koploper: Philippe is goed op dreef! Maar zijn voorsprong op Rens is minimaal. Dat wordt nog spannend dus!

Bij Stap 1/2 staat Victor fier bovenaan in het tussenklassement. Intussen deed een delegatie Zukertorters vrijdag 15 mei ook nog mee aan de kwalificaties voor het online NK voor viertallen t/m 12 jaar. Het was een beetje een last minute actie, maar er deden toch nog acht spelers van de club mee. De vier beste resultaten tellen, en daarmee eindigde Zukertort op plek 4. Net buiten de prijzen (en de kwalificatie) dus, maar wel een mooi visitekaartje! Zie het verslag op de website van de schaakbond.

#BLIJFTHUIS-puzzelcompetitie Max Euwecentrum!

Een leuk initiatief van het Max Euwe Centrum: elke maandag, woensdag en vrijdag publiceren ze om 12.00 uur vier puzzels van verschillend Stappenniveau: Stap 1-2-3-4. Stuur je oplossingen in en maak kans op prijzen! Kijk op de website van het Max Euwecentrum.

Victor en Rens winnaars van de zesde ronde van de online competitie

Op vrijdag 24 april was de zesde ronde van de online competitie binnen de Zukertort Jeugd schaakclub, met weer een mooie 40 deelnemers. In de Stap 1/2-arena won deze keer Victor, waarmee de traditie in stand blijft dat er elke week iemand anders wint! Victor won liefst 10 van zijn 11 partijen, in een uur tijd. Hij nam daarmee ook de koppositie in het tussenklassement over. Bij de schakers van Stap 3/4/5 (4 rondes Zwitsers) deed Rens goede zaken. Hij won alle vier zijn partijen en profiteerde in het tussenklassement van een lagere score van enkele andere hooggeklasseerden. Pieter, Shrey en Brent waren ook succesvol met 3 uit 4. Rens blijft bovenaan in het tussenklassement, met een ruime voorsprong op Kavin en Philippe. Lees vooral ook de analyses en partijbesprekingen van Rugved in de online club op chess.com, waaronder de mooie partij van Philippe tegen Pieter (1/2 - 1/2).

Een drukke week op de online schaakclub, met winst op VAS

Het was online een drukke schaakweek op de club. Op zowel woensdag, donderdag als vrijdag waren er toernooien. Op woensdagmiddag (15 april) was er de wekelijkse snelschaakarena met alle stappen door elkaar. Deze werd voor het eerst gewonnen door Kavin, gevolgd door Rens en Brent. Op donderdagavond was er iets nieuws: Zukertort had VAS uit Amsterdam uitgenodigd voor een teamontmoeting en VAS had de uitdaging uiteraard aangenomen. Het was een experiment, omdat we ook even moesten kijken wat het handigste format was in chess.com. Er konden uiteindelijk 12 Zukertorters meedoen. Helaas konden enkele spelers niet meedoen, doordat de teams niet evenveel spelers hadden. Dat is een leerpunt voor de volgende keer. Iedereen schaakte twee partijen tegen dezelfde tegenstander, een keer met wit, en een keer met zwart. De bedenktijd was relatief lang (15 minuten + 10 seconden per zet), maar toch was de wedstrijd verrassend snel voorbij. Dat was wel jammer, want het betekende vooral dat er veel te snel werd geschaakt en te kort werd nagedacht. Dat was ook wel te zien in sommige partijen, waarin veel fouten werden gemaakt. De snelste schakers dachten gemiddeld vier seconden na per zet, terwijl je zo'n 30 seconden de tijd hebt met dit speeltempo! Na zo'n 35 minuten zat het er alweer op. Het gaat natuurlijk vooral om de schaakpret (en die was er), maar de uitslag mocht er ook wezen: winst met 15 - 9 voor Zukertort! Een toernooi tegen een andere club gaan we zeker nog eens doen!

Tot slot was er op vrijdagavond de inmiddels gebruikelijke competitie. Alweer voor de vijfde keer. Met wederom een recordaantal spelers: 40 Zukertorters deden gelijktijdig mee! Stap 1/2 speelde in Arenavorm. Het leuke is dat we tot nu toe elke week een andere winnaar hebben gehad. Dat betekent dat iedereen aardig aan elkaar gewaagd is. Stefan won overtuigend met een perfecte 7 uit 7 score. Snelschaker Atharva werd tweede. Hij had liefst 11 partijen voltooid, maar had er ook een aantal verloren. Mischa nam de koppositie over van Vladyslav in het tussenklassement. Stap 3/4 speelde vier rondes Zwitsers. Anders dan op donderdag waren hier wel veel mooie, lange partijen te zien. Gelukkig maar. De toppers zijn hier ook zeer aan elkaar gewaagd, en iedereen vecht voor de punten. Brendan deed voor het eerst mee en won direct met 3 1/2 punt. Abhishek werd tweede met 3 punten. Kavin en Rens werden samen derde. In het tussenklassement liep Kavin (76 punten) dus niet verder in op koploper Rens (80 punten). Philippe staat na de vijfde ronde derde met 65 punten.

Veel deelnemers aan de online clubavonden

De online schaakclub is een succes. De deelnemers raken steeds meer gewend aan het online spelen, de kwaliteit van de partijen gaat omhoog en er zijn genoeg verrassende uitslagen op te tekenen elke week. Vrijdag 10 april was de vierde online clubavond van de Zukertort Jeugd, met in totaal weer 34 deelnemers! Het aantal deelnemers is stabiel en we hebben er elke week veel trouwe Zukertorters bij. Bij de Stap 1/2-groep (Arena) was Atharva deze keer de welverdiende winnaar met liefst 30 punten, op de voet gevolgd door Misha met 29 punten. Misha won alle 8 partijen (ook van Atharva), maar Atharva had snel gespeeld en een partij meer gewonnen. We houden ook een tussenstand bij, waarin de vrijdagse toernooien meetellen voor het tussenklassement. Hier staat Vladyslav bovenaan, op de voet gevolgd door Misha. Het hele tussenklassement staat in chess.com, in het forum van de Zukertort Amstelveen Jeugdclub. Rugved doet daar ook elke week verslag van het toernooi en bespreekt een aantal mooie partijen. Een aanrader om die te bekijken!

Bij de Stap 3/4-groep (4 rondes Zwitsers) won Philippe met een prachtige 4 uit 4, door in de laatste ronde Kavin te verschalken. Beide hadden 3 punten uit de eerste 3 rondes behaald. Rens werd derde, ook met 3 uit 4. Voor Philippe was het al de tweede keer dat hij het online toernooi op de vrijdagavond won. Rens staat na de drie vrijdagse toernooirondes nog wel bovenaan het tussenklassement van de online competitie, vlak boven Kavin en Philippe. Elke woensdag start om 16:00 weer een online Arena snelschaaktoernooi voor alle jeugdleden door elkaar heen. Het speeltempo is 5 minuten per persoon zonder increment.

Eerste online clubavond!

Op vrijdag 20 maart was Zukertort gewoon geopend. Hoewel, gewoon... De club is voorlopig gesloten. Voorlopig houden we onze clubavonden daarom online. Dat bleek vrijdag erg leuk te zijn en gaan we dus zeker vaker doen! Mooi om op deze manier, ieder vanuit zijn eigen huis, contact te houden met elkaar (er werd druk gebruik gemaakt van de chatroom!) en aan het schaken te blijven. De groep was in twee�n verdeeld: er was een drierondig Zwitsers toernooi voor de stappen 3/4/5. Hieraan deden 16 Zukertorters mee. Rens mocht zich na drie rondes winnaar noemen (met 3 uit 3), met Abhishek (ook 3 uit 3) op de tweede plaats.

Bij de stappen 1/2 was er een 'arena' waarin de 19 deelnemers van de club een flink aantal partijen tegen elkaar schaakten. Als je klaar was, dan werd je meteen tegen een nieuwe tegenstander ingedeeld. Zo kon iedereen lekker aan het schaken blijven. Laurens won het toernooitje, direct gevolgd door Vladyslav.

Online zijn we wel geopend!

In deze ongekende tijden zijn we als schaakclub blij met de mogelijkheden die online bestaan en we willen hier graag mee aan de slag. Binnen chess.com, een van de grootste en bekendste platforms, is de club "Zukertort Amstelveen Jeugd" aangemaakt. Als uw kind een gratis chess.com account aanmaakt kun je daarmee kosteloos lidmaatschap van "Zukertort Amstelveen Jeugd" krijgen en spelen tegen andere Zukertorters en meedoen met toernooien.

Vrijdag 20 maart vanaf 19:00 tot 20:30 wordt voor de eerste keer een toernooi gehouden. Voor stap 1/2 wordt een Arena toernooi gehouden. Dat betekent dat je steeds wordt ingedeeld als je partij is afgelopen. Het speeltempo is 5 minuten met 5 sec increment per zet. Chess.com houdt de resultaten en de stand bij. Voor stap 3/4/5 wordt een Swiss toernooi gehouden, 3 ronden met speltempo 10 minuten met 5 sec increment per zet.

Op deze filmpjes staan instructies voor het aanmelden bij de groep en voor het aanmelden voor het toernooi.

Spannende slotfase Hoofdklasse externe competitie

Vier van onze Zukertortteams kwamen in de week van 2 maart in actie voor de externe competitie. Alleen de C4 niet, die had een bye. De competitieweek begon op maandag bij Caissa, waar drie van onze teams te gast waren. Het was een gezellige bedoening: in totaal waren er 10 teams aanwezig in Huize Lydia! Hoe verging het de Zukertortteams? De C1 zette z'n zegereeks voort door met 1-3 van Caissa C1 te winnen. De Zukertort C1 komt daarmee uit op een prachtige 10 uit 5 score. Er zijn nog twee spannende rondes te gaan in de Hoofdklasse. Naaste concurrent VAS C1 heeft namelijk ook 10 uit 5, zij het met twee bordpunten minder. In ronde 6 komen de twee koplopers elkaar tegen, voor een misschien wel beslissende match!

De C3 doet het goed in de Eerste klasse. Toch had het team het niet makkelijk deze avond. De eerste wedstrijd tegen Caissa C2 ging met 1-3 verloren. De tweede wedstrijd van de avond ging beter. Dankzij een wat gelukkige pat van invaller Karel, werd het een krappe (en belangrijke) 1 1/2 - 2 1/2 overwinning. De C3 blijft koploper in de Eerste klasse met 17 uit 10, maar twee naaste concurrenten hebben een ronde minder gespeeld.

De C5 is een jong team dat vooral wedstrijdervaring opdoet in de Tweede Klasse. Tegen de C4 van Caissa werd helaas twee keer verloren. Wel haalden Isa en Ming Yue wat puntjes binnen!

Tot slot de Zukertort C2: die speelde op vrijdagavond thuis tegen VAS C2, met twee invallers uit de C3 vanwege ziekte in de C2. Het was de eerste wedstrijd van de externe competitie in De Meent. Dat beviel goed: er werd met 3-1 gewonnen, de eerste overwinning van het seizoen! Invaller Solene was als eerste klaar op bord 4. Kavin speelde een ingewikkeld eindspel goed uit en haalde het tweede punt binnen. Han verloor helaas, maar Shrey kwam langzaam maar zeker steeds beter te staan en haalde het derde punt binnen.

Kavin wint Chess League

Kavin heeft op zondag 1 maart de Chess League in Amsterdam Oost gewonnen, met een perfecte score van 7 uit 7. Van harte gefeliciteerd met deze topprestatie. Samarth draaide ook mee in de hogere regionen van het toernooi en werd vijfde in groep 1!

Philippe kampioen van de SGA t/m 12 jaar!

Philippe is op zondagmiddag 9 februari SGA-kampioen van de SGA in de D-categorie geworden! Brent (Amsterdam-West, maar ook spelend bij Zukertort) werd tweede. Daar was een heel weekend plus een barrage tussen de twee heren voor nodig. Philippe stond na de eerste dag 'slechts' op 2,5 uit 4, en Brent op 4 uit 4. Na de tweede dag, en negen rondes in totaal, stonden beide op 7,5 punt en was een barrage nodig. Philippe won die. Beide kwalificeerden zich voor het NK-D verderop dit jaar. Van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie!

Ook de andere deelnemende Zukertorters deden het uitstekend en eindigden allemaal bij de eerste dertien. Kavin en Shrey kwamen tot 5,5 punt (gedeeld 6de), Karel tot 5 punten (gedeeld tiende) en Samarth eindigde met 4,5 punt op een mooie (gedeeld) dertiende plaats.

Vierde ronde externe competitie

Deze week was de vierde ronde van de externe competitie. Onze vijf Zukertortteams kwamen weer allemaal in actie. Op donderdag gingen de C2 en de C4 op bezoek bij VAS. De C2 had het zwaar tegen de sterke VAS C1, een van de kanshebbers voor het kampioenschap in de Hoofdklasse, en verloor helaas met 4-0. De Zukertort C4 ging wat het beter af tegen VAS C3: eerst een nipt verlies (2 1/2 - 1 1/2) gevolgd door een prima 2-2.

Op vrijdagavond speelden de andere drie teams thuis. Voor de gelegenheid in 't Open Hof, omdat De Meent bezet was. Twee teams van De Volewijckers kwamen op bezoek uit Amsterdam-Noord, en een team van De Amstel uit Uithoorn. De Zukertort C1 gaf z'n goede resultaten een vervolg door met 3 1/2 - 1/2 te winnen van de C1 van De Volewijckers. De C1 blijft koploper in de Hoofdklasse, met de volle matchpunten en liefst 15 bordpunten uit vier rondes. Ook de C3 deed goede zaken door twee keer van De Amstel C1 te winnen (4-0 en een zwaar bevochten 2 1/2 - 1 1/2). Daarmee blijft de C3 in de top van de Eerste klasse meedoen. De Zukertort C5 tot slot haalde een matchpunt tegen de C2 van De Volewijckers (2-2 en 1-3). Begin maart is de volgende ronde!

Philippe wint GP Indische Buurt

Op zondag 2 februari heeft Philippe de Grand Prix Indische Buurt gewonnen, met een score van maar liefst 6 uit 7! Van harte gefeliciteerd. Dit is al de tweede GP die Philippe wint, na die van Almere eerder dit seizoen. Ook Solene en Samarth waren van de partij. Zij speelden verdienstelijk in de B-groep.

Prijsuitreiking najaarscompetitie interne

Op 17 januari hebben we de eerste helft van de interne competitie afgesloten. Er werd een laatste competitieronde gespeeld, waarin ook nog enkele beslissingen vielen. Daarna was de prijsuitreiking! Jeugdleider Danny zette Michiel H. in het zonnetje voor zijn fantastische voorbereiding van de verhuizing naar De Meent. Verder kondigde Danny aan dat dit zijn laatste seizoen als jeugdleider van Zukertort is. De club gaat op zoek naar een waardige opvolger voor hem. Suggesties en meedenken is welkom!

In de groep Stap 1 waren de nummers 1, 2 en 3 Anika, Stefan en Vivaan.

Sparsh werd eerste van Stap 2, Karel tweede en Laurens derde.

Philippe was de winnaar in Stap 3, voor Kavin en Solene.

De eerste prijs voor de Stap 4 en hoger was voor Abhishek, die eindigde voor Brendan en Rens.

We zijn verhuisd!

Vrijdag 10 januari was onze eerste avond op de nieuwe locatie! Even wennen voor iedereen in De Meent, maar de avond verliep goed en we hebben er lekker de ruimte. Het schaakplezier was er in ieder geval niet minder om.

Afscheid van het EGCC...

Vrijdag 20 december was de laatste schaakavond op het EGCC! In stijl afgesloten met een fotospeurtocht door het gebouw (Han en Karel waren het snelst) en drie nieuwe schaakvarianten: En Avant, Atoomschaak en Adviesschaak. Wouter Simonis gaf een mooie speech voor de hele club, als afscheid van het gebouw waar we zoveel jaren achter de borden hebben gezeten.

Zukertort C1 en C3 doen goede zaken in de externe competitie

Drie van onze teams in de externe competitie speelden op vrijdag 13 december. De dame en heren van de C3 deden goede zaken in Amsterdam Zuidoost: er werd dik gewonnen van Chaturanga (4-0 en 3-1), waarmee de C3 voorlopig de Eerste klasse aanvoert! De Zukertort C2 speelde thuis tegen het sterke Almere C1, in de Hoofdklasse. De teams hadden het gezellig met elkaar, maar de C2 kon geen potten breken tegen Almere. Ook de C4 speelde thuis, tegen een ander team uit Almere (C2). De C4 had de nodige kansen, maar wist die helaas niet om te zetten in winst (1 1/2 - 2 1/2 en 1-3 verlies). Op donderdag had de Zukertort C1 al een klinkende 4-0 overwinning geboekt uit tegen VAS C2. De Zukertort C1 gaat de winterstop in met de maximale 6 matchpunten uit 3 wedstrijden, en liefst 11 1/2 bordpunt! Bijna een perfecte score.

Dit was de laatste keer competitie in het Go Centre! Begin februari gaat de externe competitie weer verder, maar dan op een nieuwe locatie.

Zukertorters in de prijzen op eigen Grand Prix

Zondag 1 december werd de jaarlijkse Zukertort Grand Prix gehouden. Het was traditioneel weer op het Keizer Karel College, samen met vele andere schaakactiviteiten voor senioren. Dit jaar werd naast het NK rapid zelfs ook het NK snelschaken hier gehouden. De 72 deelnemers aan de Zukertort Jeugd Grand Prix speelden in tien 8-kampen. De hoogste groep werd met 4� punt gewonnen door Akshaj Katpatal van schaakclub Almere. De winnaar van vorig jaar, Ingo Bello van schaakclub VAS, werd 2e met 4 punten. Philippe Krylov van schaakclub Zukertort werd 3e met ook 4 punten. Ingo bleef Philippe net voor op basis van onderling resultaat. De verschillen in deze groep waren klein, want ook nummer 4 had vier punten gescoord! Op het einde werden 30 bekers uitgereikt aan de nummers 1 t/m 3 van de 10 groepen.

Onder de 16 deelnemers van schaakclub Zukertort waren veel prijswinnaars. Eerste plaatsen waren er voor Ellen Fay in groep B, Sparsh in groep C en Luca in groep E. Tweede plaatsen waren er voor Sol�ne in groep C en Daksh in groep I. Alleen Philippe werd 3e in groep A.

Ook in de lagere groepen werd hard gevochten om ieder punt. Hier speelden ook veel jongere kinderen mee waarvan sommigen nog maar net schaakten en nog weinig ervaring hadden met een schaakklok. Er werd af en toe flink gebaald van verloren partijen. Maar gelukkig ging niemand naar huis met alleen maar verliespartijen! Via deze link vind je de eindstanden van de tien groepen. De eindranglijst bij gelijk eindigen is bepaald door allereerst onderling resultaat en daarna Sonneborn Berger punten. Winnaars zijn vetgedrukt!

Zukertort D1 heeft een matige laatste dag in de nationale jeugdclubcompetitie

Zaterdag 30 november was de derde en laatste dag van de nationale jeugdclubcompetitie D in Rotterdam, met Shrey, Sem, Willem en Rens als vertegenwoordigers van Zukertort. Na de tweede dag stond het team heel knap derde in de ranglijst. Op de derde speeldag moesten de jongens direct aantreden tegen een hele sterke tegenstander, Magnus Leidsche Rijn, de uiteindelijke nummer twee van de competitie. Een 3-1 nederlaag (twee remises van Rens en Willem) was dus geen verkeerde uitslag. De D1 wist daarna de draad helaas niet meer op te pakken en verloor ook van Op Eigen Wieken en Messemaker. Het team zakte daardoor flink in de ranking, al is een twaalde plek zeker niet onverdienstelijk!

Tweede ronde externe competitie: hoe deden onze teams het?

In de week van 18 november was de tweede ronde van de externe competitie. Vier teams speelden op vrijdag in ons eigen clubgebouw. De nog jonge Zukertort C5 speelde tegen MSK C2, verloor de eerste partij van de avond, maar wist in de tweede partij een matchpunt binnen te halen (2-2 in bordpunten)! In de Eerste klasse was er het schaakonderonsje tussen onze C3 en C4. De Zukertort C3 won beide partijen, al zat de C4 er in de tweede partij dicht bij (2 1/2 - 1 1/2)! De Zukertort C3 voert vooralsnog samen met Caissa C3 de Eerste klasse aan.

Dan de Hoofdklasse: op maandag speelde onze C2 al tegen Caissa C1. Er werd helaas nipt verloren, maar 2 1/2 - 1 1/2 is zeker geen verkeerde uitslag. Tot slot de Zukertort C1, met invaller Willem op de plaats van Sem. De heren moesten op vrijdag thuis aantreden tegen de altijd sterke Almere C1, een van de kampioenskandidaten voor dit jaar. Op voorhand zou een nipte overwinning of zelfs een 2-2 al een prima uitslag zijn. Tegen de verwachtingen in won Zukertort - na vier lange, spannende partijen - echter met een ruime 3 1/2 - 1/2! De D1 voert daarmee voorlopig de Hoofdklasse aan.

Op de website van de SGA staan alle uitslagen en eindstanden.

Zukertort D1 draait mee in de top van de nationale jeugdclubcompetitie

Zaterdag 9 november was de tweede dag van de nationale jeugdclubcompetitie D in Rotterdam, met Shrey, Sem, Willem en Rens als vertegenwoordigers van Zukertort. Na de eerste dag stond de Zukertort D1, met Philippe in het team als vervanger van Sem, mooi op een tweede plaats in de tussenstand. Sterke(re) tegenstanders waren dus te verwachten, en die kwamen ook. In de eerste ronde van de dag werd duidelijk gewonnen van het sterke KC Chesscool, met 3-1. Onvermijdelijk kwam de D1 daarna tegenover de Eindhovense SV te zitten. Met gemiddeld een paar honderd ratingpunten meer dan onze jongens zijn zij de gedoodverfde kampioenen dit jaar. Het verlies kwam dus ook niet als een verrassing en Shrey wist zelfs nog de eer te redden door op bord 4 te winnen. Zukertort zakte naar de vijfde plaats en kwam in de laatste ronde van de dag de Arnhemse Schaakcombinatie tegen. Ook weer een pittige tegenstander, maar onze D1 won nipt! Rens speelde remise en Willem en Shrey haalde een vol punt binnen! De tweede dag werd met een mooie derde plaats afgesloten. Op 30 november is de derde en laatste speeldag!

Eerste ronde externe competitie

De jeugdcompetitie van de SGA is in de week van 28 oktober weer van start gegaan! Er doen dit jaar liefst 26 teams mee, van een recordaantal van elf schaakverenigingen. Zukertort doet met vijf teams mee. De 26 teams zijn verdeeld over drie klassen. In de Hoofdklasse spelen acht teams tegen elkaar, met een speeltempo van 55m + 5s per zet. Hier zijn ook kwalificatieplekken te verdienen voor de nationale Jeugdclubcompetitie C van de KNSB, in het najaar van 2020. De Eerste en Tweede klasse bestaan beide uit negen teams, en in deze klasse spelen de teams twee partijen op een avond (speeltempo: 25m + 5s per zet).

De Zukertort C1 (Rens, Abhishek, Sem en Philippe) en Zukertort C2 (Shrey, Erik, Han en Benjamin) moesten in de eerste ronde direct tegen elkaar. De C1 won overtuigend met 4-0. De Zukertort C3 (Kavin, Oney, Luca en Sol�ne) ging een avond eerder al op bezoek bij VAS C3, in de Eerste klasse, en haalde heel wat punten binnen. De eerste ronde werd met 4-0 gewonnen door onze C3, de tweede ronde van de avond werd het 2-2. Kavin en Luca wonnen beide twee keer. De Zukertort C4 (Karel, Misha, Laurens en Stefan) speelde thuis en kreeg Amsterdam West C2 op bezoek. Ook hier werden drie matchpunten binnengehaald. De eerste partij eindigde in 2-2, de tweede werd een nipte 2 1/2 - 1 1/2 overwinning voor de C4. Laurens won zelfs twee keer! Tot slot onze C5 (Daksh, Hidde, Mingyue en Isa), die in de Tweede klasse speelt. De eerste ronde was uit in Muiderberg tegen MSK C1. De C5 was incompleet, maar slaagde er toch in om een matchpunt binnen te halen!

Philippe wint Grand Prix Almere!

Philippe heeft zondag 3 november de Grand Prix van Almere gewonnen! Een geweldige prestatie. Het was nipt, want er eindigden drie jongens met evenveel punten bovenaan. Het onderlinge resultaat was daardoor bepalend voor de einduitslag, en dat viel de goede kant op. Het is lang geleden dat een Zukertorter de eerste groep van een GP won. Philippe mag een jaar lang de wisselbeker thuis op de schoorsteenmantel zetten. Van harte gefeliciteerd!

Er was een heel clubje Zukertorters dat in Almere acte de presence gaf. En er werden meer bekers gewonnen: Daksh werd tweede in groep 6 en Kavin werd tweede in groep 2! Well done.

Toernooitijger Sparsh speelt twee toernooien in ��n weekend

Sparsh is een van de meest enthousiaste toernooigangers van de club: eind oktober speelde hij mee bij liefst twee Grand Prixtoernooien in ��n weekend. Op zaterdag bij Op Eigen Wieken in Leiden, en op zondag bij de Grand Prix in Hoorn. Erg leuk. En het wordt nog mooier, want beide keren won hij de eerste prijs van groep (groep 3 bij beide toernooien). Van harte gefeliciteerd Sparsh!

Vier Zukertorters in SGA-team Huttontoernooi

Op zaterdag 12 oktober was het jaarlijkse Huttontoernooi in Hoorn. Tijdens dit toernooi vaardigen de regionale schaakbonden een zo sterk mogelijke delegatie af vanuit de eigen regio. Onder de 20 SGA-ers waren 4 Zukertorters. Philippe was de kopman van het E-team dat mooi vierde werd. Willem en Rens maakten deel uit van het D-team dat, mede door overwinningen op de Haagse en Rotterdamse schaakbonden, derde werd. Ook het C-team, met Abhishek op bord 4, deed het uitstekend: een mooie tweede plaats. Overall, over alle categorie�n, werd de SGA tweede. De gezellige dag werd afgesloten met een gebroederlijk SGA-etentje in Hoorn.

Zukertort E1 doet het goed tegen de toppers op het NK voor E-teams

Op zaterdag 14 september werd in Rotterdam het NK E-teams gespeeld. Het Podium aan de Maas was met 40 teams uit de E categorie (t/m 10 jaar) goed gevuld. Bij het NK E-teams worden 7 korte rondes op een dag gespeeld. De Zukertort E1 was ook van de partij: Philippe, Karel, Sparsh en Koen vertegenwoordigden een dag lang onze schaakclub.

Het wonderlijke van de dag was dat het team het juist uitstekend deed tegen een aantal topteams. Zo werd er gewonnen van Almere E1 (de latere nummer 2), en 2-2 gespeeld tegen Klim-Op (latere nummer 4) en Moira-Domtoren (latere nummer 7). Mooie prestaties dus van het team. Na de vijfde ronde stond de Zukertort E1 er daardoor uitstekend voor, met 7 matchpunten. Helaas gingen de laatste twee rondes verloren, waardoor een hoge eindklassering er niet meer in zat. Hoe dan ook is het team op een prima 22-ste plaats ge�indigd. Gefeliciteerd! Sparsh op bord 3 was topscorer van het team, met 5 uit 7.

Traditionele start van het schaakseizoen met familietoernooi

Het is inmiddels een traditie geworden: bij Zukertort beginnen we het schaakseizoen na de zomervakantie met het familietoernooi. Ook dit jaar weer. Jeugdschakers vormen tweetallen met vaders, moeders, opa's, oma's, broers of zussen. In totaal werden 5 rondes gespeeld. Dit jaar voor het eerst de schaakklok erbij, om treuzelende vaders en moeders tot enige snelheid aan te zetten...

De sfeer was goed en de familieleden bleken minstens zo fanatiek als de jeugdleden zelf! Het was tot en met de vijfde en laatste ronde spannend welk familieduo zou winnen. Derde werd uiteindelijk Team KGB (familie Krylov) met 7 van de maximale 10 punten. De nummers 1 en 2 eindigden beide met 7 1/2 punt. Op weerstandspunten werd 'De Tegenpartij' (familie vd Weij) tweede. Winnaars waren de 'Gambietels' (familie Waersegers). Zij kregen van de jeugdleider een prijs uitgereikt waar ze mee thuis konden komen!


Zukertort D1 (toch) naar de nationale jeugdclubcompetitie D van de KNSB

Goed nieuws: de Zukertort D1 werd dit voorjaar vierde bij het Teamkampioenschap D van de SGA, en viel daarmee net buiten de kwalificatieplaatsen voor de nationale jeugdclubcompetitie D van de KNSB. De D1 mag nu toch meedoen, op een vrijplaats. Op drie zaterdagen dit najaar mag het team zich, net als in de voorgaande jaren, in Rotterdam gaan meten met de beste clubteams van Nederland!


Dubbelslag Willem en Philippe op Jeudweekendtoernooi Leiderdorp!

Mooie successen van onze schakers op het jeugdweekendtoernooi in Leiderdorp, op 6 en 7 juli! Willem won de B-groep (rating 900 - 1450) met 6 uit 7! Dat is ontzettend knap. Zijn eigen rating is 916, bijna het laagste van de groep. Willem behaalde een geweldige overscore van liefst +4,5! Het werd nog mooier: Philippe won de C-groep met 9 uit 11, met een overscore van +2,77! Brent (half Amsterdam-West / half Zukertort) zat daar vlak achter met een uitstekende tweede plek in dezelfde groep. Zij moesten natuurlijk ook tegen elkaar schaken. Gefeliciteerd heren met deze unieke dubbelslag!


Jaarafsluiting en prijsuitreiking voorjaarscompetitie

Op vrijdag 5 juli was de jaarlijkse slotavond op Zukertort, met een terugblik met veel foto's op het afgelopen jaar, de uitreiking van de stappendiploma's en natuurlijk de prijsuitreiking van de interne competitie (voorjaarscompetitie 2019). Het was een feestelijke en gezellige clubavond, met prijzen voor iedereen. Fijne zomer en tot eind augustus!

Heel wat kinderen kregen een stappendiploma van Harold. Dit is een deel van de Stap 1 kinderen

Misha kreeg de Young Talent Award uitgereikt van Danny!

Stap1middag: 3 Daksh, 2 Denis, 1 Laurens

Stap1avond: 3 Ruslan, 2 Hidde, 1 Mingyue

Stap1+middag: 3 Niek, 2 Dheer, 1 Ju-Soon

Stap1+/2: 3. Sven, 2 Sol�ne, 1 Willem

Stap2+/3: Philippe, 2 Kavin, 1 Ellen-Fay

Stap3+/4/4+: 3 Brent, 2 Sem, 1 Rens


Herfstachtig Schakers van Formaat

Op zaterdag 15 juni werd weer, voor de vijfde keer al, het Schakers van Formaat festival georganiseerd op het stadsplein van Amstelveen. Het was een toernooi van teams van drie spelers. Namens Zukertort speelden Oney, Willem, Lowiek, Niek, Daksh, Solene en Luca mee. Michiel Harmsen speelde mee als begeleider. Helaas gooide het weer (windkracht 6 en regen) veel roet in het eten. Al bij de eerste ronde waaiden regelmatig veel grote stukken om die dan over de andere borden rolden! Gelukkig kon de organisatie snel een ruimte krijgen in het Cobramuseum. Daar speelde onze Zukertortjeugd mee met een snelschaaktoernooi.

Niek en Michiel Harmsen maakten hun partij die was begonnen op een groot bord buiten, binnen af op een gewoon bord tegen hun erg gezellige tegenstanders. Alle Zukertorters eindigden met een score van meer dan 50%. Willem draaide zelfs bovenin mee met 5 uit 7, net als senior lid John. Het was al met al toch een erg geslaagde dag.


Zukertort C5 tweede in Tweede klasse externe competitie

De Zukertort C5 heeft de externe SGA-competitie van dit jaar in stijl afgesloten met een klinkende overwinning op Oosten-Toren. Daarmee werd Amsterdam-West C2 gepasseerd en de welverdiende tweede plaats in de eindranking van de Tweede Klasse bereikt. Op de gezamenlijke slotavond in Muiderberg werden meteen ook de bijbehorende beker en medailles uitgereikt aan de C5! VAS C3 werd eerste.

Ook de Zukertort C6 deed het dit jaar uitstekend in de Tweede Klasse. Met een ruime overwinning op de laatste avond op Almere C5 kwam het team op een uitstekende vijfde plaats in het eindklassement terecht. Van harte gefeliciteerd met de prestaties. Het seizoen van de externe competitie zit er nu op. Na de zomer gaan we weer van start. Doe je dan weer mee?


Shrey en Rens actief op het NK-D in Rijswijk

In het weekend van Hemelvaart namen Shrey en Rens deel aan het Nederlands Kampioenschap t/m 12 jaar. Dat is een driedaags toernooi dat al voor de 29-ste keer werd georganiseerd in Rijswijk door de Haagse Schaakbond. Het is een erg gezellig toernooi, met de 50 beste jongens en 30 beste meisjes van Nederland in deze leeftijdscategorie. In drie dagen worden in totaal 9 rondes gespeeld, met een behoorlijk lange bedenktijd. Het schaakniveau is hoog, dus een foutje wordt snel afgestraft. Aan de borden wordt met vaak met inzet gestreden om de punten. Mooi om te zien is daarom dat er in de pauzes tussen de rondes in ontspannen en vriendschappelijk met elkaar wordt gevoetbald op het grote veld naast het gebouw. Het prachtige weer droeg daar zeker aan bij.

Shrey had het naar zijn zin op het NK-D, maar was niet helemaal tevreden over zijn toernooi. Hij eindigde met 2 1/2 punt uit 9 rondes in het onderste deel van het eindklassement. Rens eindigde met 5 uit 9 (en een 'overscore' van 0,92) op een prima 18-de plaats. Vooraf was hij als 25-ste geplaatst. Hij won van twee schakers met een hogere rating. Brent van Amsterdam-West, die op vrijdag meetraint bij Zukertort, speelde een uitstekend toernooi. Met 4 1/2 punt eindigde hij als 25-ste, waar hij vooraf als 44-ste geplaatst was. Zijn overscore was zelfs 2,76.

Op de website van de organisatie staan alle uitslagen en eindstanden.


Willem en Kavin groepswinnaars bij Chess League

Op zondag 26 mei was weer een groepje trouwe Zukertorters aanwezig bij de maandelijkse Chess League in Amsterdam: Mischa, Samarth, Kavin, Sparsh, �mer en Willem. De Chess League toernooien zijn gezellige schaaktoernooien voor alle kinderen die kunnen schaken. Je speelt tegen tegenstanders van eigen niveau. Bijzondere prestaties waren er van Willem, die de sterkste groep A won, en van Kavin, de winnaar van groep B.

Op de Chess League website staan de uitslagen en eindstanden. Op zondag 23 juni is de laatste Chess League van het seizoen.


Philippe in de prijzen op Grand Prix Aalsmeer

Op zaterdag 25 mei was Philippe aan het schaken in het dichtbij gelegen Aalsmeer, op de jaarlijkse Grand Prix. Hij deed mee in groep 3 en haalde een mooie score van 5 uit 7. Twee andere schakers hadden hetzelfde aantal punten behaald. Er werd daarom geloot en Philippe ging met de prijs voor de tweede plaats naar huis!


Zukertort C3 kampioen Eerste klasse!

Op maandag 20 mei waren de gezamenlijke slotrondes van de externe competitie in de Hoofdklasse en de Eerste klasse. De Zukertort C3 en C4 veroverden de eerste en tweede plek in de Eerste klasse. De C3 had een ruime marge op de andere teams. De C4 had aan een matchpunt in de laatste ronde net voldoende voor de tweede plaats. Well done boys!

In de Hoofdklasse eindigden de Zukertort C1 en C2 op een uitstekende vijfde en zesde plek, na de topteams van Almere en VAS. De C2 speelde op de laatste avond in Almere een mooie 2-2 tegen de C1 van VAS, mede door een knappe overwinning van Maurijn op bord 1!


Zukertort organiseert TK-D

Voor het TK-D verzamelden zich op zondag 19 mei 11 teams van 3 verschillende clubs (Almere, VAS en Zukertort) in het Go-Centre in Amstelveen om uit te maken wie zich een jaar lang �Kampioen Clubteams D van de SGA� mag noemen. Ook kon de top 3 zich plaatsen voor de landelijke Jeugdclubcompetitie D van de KNSB. Voor het oneven aantal teams werd een oplossing gevonden: het team met een bye mocht het, officieus, opnemen tegen een team van ouders in wisselende samenstelling. De sfeer was goed en er werd sportief geschaakt, met flink wat lange, spannende partijen, ook in de teams met nog minder ervaren schakers. De organisatie was in handen van Zukertort.

Almere D1 won het toernooi, voor VAS D1 en Almere D2. Zukertort D1 viel met 9 uit 7 net buiten de prijzen, ondanks winst op Almere D2 in de laatste ronde en een gelijkspel tegen VAS D1 eerder op de middag. Zukertort D2 zat er vlak achter, met 8 uit 7, en de Zukertort eindigde met een prima 5 uit 7. Rens behaalde een persoonlijk succes met een 100% score (7 uit 7) op het eerste bord.


Mooie prestaties bij de Paasleague

Een groot aantal Zukertorters was op Eerste Paasdag, ondanks het mooie lenteweer, present op de Paasleague, de Paaseditie van de maandelijkse Chess League in Amsterdam Oost: �mer, Sparsh, Sol�ne, Victor, Kavin, Denis, Vladyslav en (aspirant lid) Samarth. Een mooie opkomst dus! En er werden weer mooie resultaten geboekt: Samarth (7 punten uit 8 wedstrijden!) en Victor werden respectievelijk eerste en tweede in groep D; Vladyslav won groep C; Sol�ne en Kavin werden tweede en derde in groep C en �mer eindigde op een fraaie tweede plaats in de A-groep. Gefeliciteerd!

Op de Chess League website staan de uitslagen en eindstanden. Op zondag 26 mei is de volgende Chess League.


Philippe 25-ste op het Nederlands Kampioenschap E

Op de zonnige vrijdag en zaterdag voor Pasen kwamen 60 kinderen (44 jongens en 16 meisjes) uit het hele land naar Waalwijk voor het Nederlands Kampioenschap Schaken voor E-tjes (10 jaar of jonger). Een NK is een hele happening en Zukertorter Philippe mocht daar twee dagen deel van uitmaken. Het was een mooie �n uitdagende mogelijkheid voor Philippe om zich te meten met de beste jeugdschakers van het land, waarbij in twee dagen tijd in totaal 9 partijen worden gespeeld. Philippe behaalde een uitstekende score van 4 uit 9. Dit was, op basis van zijn rating, een 'overscore' van 2,6! Hij eindigde daarmee op een uitstekende 25-ste plaats.

In de pauzes tussen de partijen door konden de schakers hun partijen analyseren met FIDE-meester Dirk van Dooren, de toernooicoach. Dat was zeer leerzaam. Op de avond van de eerste dag was er ook nog een verrassing voor de spelers: een simultaan tegen 13-voudig Nederlandse Kampioene Zhaoqin Peng! Dat maakte het NK E tot een extra bijzondere ervaring.


Goede Vrijdag: tijd voor het jaarlijkse snelschaaktoernooi

Op Goede Vrijdag, op dezelfde dag als voor de senioren, was het jaarlijkse snelschaaktoernooi voor de jeugd. Het was een erg leuke en gezellige avond, met serieus schaak en een hoop lol. Elke speler had slechts 5 minuten op de klok voor elke partij. Dat lijkt kort (en is het natuurlijk ook), maar is soms ook weer langer dan je denkt. Bij veel partijen hadden beide spelers na afloop nog steeds meer dan 3 minuten op de klok. Slechtseen paar partijen eindigden doordat een van de spelers door zijn of haar vlag ging.

Er werd gespeeld in twee rondes. Eerst in vierkampen, daarna in vijfkampen met de sterkste spelers uit de eerste ronde bij elkaar. Willem won in deze groep met een perfecte score van 4 uit 4, en werd daarmee de snelschaakkampioen van Zukertort! Uren en uren later volgde Hing Ting Lai zijn voorbeeld bij de senioren, door ongeslagen Open Amstelveens Snelschaakkampioen te worden.

De avond werd in stijl afgesloten met een primeur: een mega-snel-doorgeefschaakwedstrijd van 9 tegen 9, met voor iedereen ook weer vijf minuten op de klok! De avond eindigde daarmee in een feestelijke chaos.


Zukertort C3 verstevigt koppositie in Eerste klasse externe competitie

De Zukertort C3 heeft op 12 aprilz'n koppositie in de Eerste klasse van de externe competitie verstevigd, door twee keer met ruime cijfers thuis van Chaturanga te winnen. De C3 staat op 19 uit 12, met nog een ronde te gaan. Tweede is onze eigen Zukertort C4 (17 uit 12), die het dit seizoen ook uitstekend doet. Zo behaalde de C4 gisteren drie matchpunten tegen De Amstel. Het wordt dus nog een spannende slotronde, op 20 mei: de C3 is minimaal tweede, maar nog niet zeker van de eerste plaats, en de C4 moet z'n (minimaal) tweede plek veilig zien te stellen.

Ook de Zukertort C5 en C6 hadden, eerder in de week, een uitstekende ronde: ze wonnen beide twee keer met 3-1, van respectievelijk Caissa C5 en Oosten-Toren. Solene, Ye-Sung, Karel en Sparsh wonnen hun twee partijen. De C5 staat nu mooi tweede in de Tweede klasse, en moet die in de resterende twee rondes zien te verdedigen tegen de achtervolgers. De achterstand op de koploper, VAS C3, lijkt te groot om nog te overbruggen (4 matchpunten).

In de Hoofdklasse, waarin de Zukertort C1 en C2 onder andere strijden tegen sterke teams van VAS en Almere, boekte de C2 een 3-1 overwinning op Almere C3. Onder andere invaller Jeroen won een fraai punt. De Zukertort C1 verloor met 3-1 van Almere C2. In de laatste ronde, ook op 20 mei, zal de C1 proberen de vijfde plaats in de Hoofdklasse veilig te stellen.


Zukertorters succesvol bij GP Amsterdam West en Super GP Schagen

Het was een druk schaakweekend. Na de schoolteamfinale op zaterdag 6 april, was een dag later het Grand Prixtoernooi dat werd georganiseerd door Amsterdam-West. Meerdere Zukertorters waren van de partij, onder wie een aantal van onze echte toernooitijgers. Vikraanth was er, net als Philippe, Sparsh (op zaterdag ook al actief), Tim en Willem. Philippe haalde een mooie tweede plek in groep 3 met 6 uit 7. Willem zette zijn zegereeks van eerdere toernooien voort en won met een prachtscore van 6 1/2 uit 7 de eerste prijs in groep 2!

Intussen was Rens op deze zonnige zondagmiddag actief op de Super GP in Schagen. Bij de Super GP speel je drie langere partijen op een middag. Rens won groep 3, met een score van 2 1/2 uit 3.


Vijf Zukertorters naar NK voor Schoolteams; Michiel de Ruyterschool SGA-kampioen

Vijf Zukertorters waren op 6 april in de Batjanzaal in Amsterdam Oost voor de finale van het schoolteamtoernooi van de SGA. Sparsh en Kavin spelen in het AICS-team, Erik, Han en Rens voor de Michiel de Ruyterschool. De beste vier teams (van acht) mochten naar het NK. Dat deze schakers met hun schoolteam in de finale stonden, was op zich al een prestatie: in de hele regio hadden meer dan 200 teams meegedaan aan de verschillende voorrondes. 40 daarvan plaatsten zich voor de halve finale in het Cygnus Gymnasium. AICS werd daar vierde. De Michiel de Ruyter vijfde. De beste acht gingen door naar de finale. Maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde: beide teams stegen boven zichzelf uit en kwalificeerden zich voor het NK op 8 en 15 juni in Gouda! Daar doen 40 scholen uit het hele land aan mee.

De jongens van de Michiel de Ruyterschool slaagden er zelfs in om kampioen te worden. Met 11 matchpunten uit 7 rondes (4x winst, 3x gelijk) eindigden ze 1 matchpunt boven de achtervolgende school. Een topprestatie. Rens won bovendien de prijs voor de beste bord 1-speler. AICS deed daar daar niet veel voor onder. Met 9 matchpunten eindigden ze op een prachtige vierde plek. Sparsh en Kavin mogen dus ook naar het NK met hun school. We wensen de Zukertorters en hun schoolgenoten alvast veel succes toe straks in Gouda!


Victor en Willem scoren punten in de eerste Chesskidcompetitie

Op zondag 31 maart hebben Victor en Willem meegedaan aan de eerste online wedstrijden in Chesskid, een initiatief van de schaakbond. Alle jeugdleden hebben daarvoor via de club een account gekregen. Het werkt heel simpel: je meldt je (vooraf) aan, wacht tot op het aangekondigde tijdstip online een tegenstander verschijnt, en je speelt een partij van achter je eigen computer. De competitieronde bestaat uit 3 partijen per keer, met een bedenktijd van een kwartier. Victor en Willem gingen de uitdaging aan, en meteen met succes. In de Pionklasse won Victor drie keer en staat nu bovenaan in de tussenstand! In de Torenklasse staat Willem na de eerste ronde tweede, na twee van de drie partijen te hebben gewonnen.

Victor vond Chesskid heel leuk. De software is kindvriendelijk met leuke plaatjes en animaties. En de interface is simpel. Er zijn ook allemaal leuke schaakpuzzels, die je alleen of samen met andere kinderen kunt doen. Victor vond het toernooi leerzaam en goed georganiseerd. En schaken tegen iemand via een computerscherm is soms ook minder spannend dan achter een schaakbord.

Willem heeft zijn deelname aan het online toernooi als volgt samengevat: "Zondag 31 maart heb ik meegedaan aan een online toernooi van Chesskid. Het schaaktoernooi was erg leuk en ik wil er graag vaker aan mee doen. Als je je aanmeldde op Chesskid kwam je in het beginscherm en dan stond rechts in beeld dat toernooi. Toen heb ik daarop geklikt en drukte toen op join en moest wachten totdat het begon. Er waren 7 deelnemers en ik heb 3 partijen gespeeld, 2 gewonnen en 1 verloren. Het speeltempo was 15 minuten per persoon per partij. Het was heel leuk, maar ik vond het wel wat weinig partijen. 5 tot 10 partijen zou beter zijn. Het was raar dat 1 partij snel onderbroken werd terwijl het nog niet afgelopen was. Het toernooi duurde heel kort, ongeveer een half uur. Ik vond het verder wel goed geregeld."

Op de KNSB-site staan een verslag en de eindstanden. Ook kun je je hier aanmelden voor de volgende rondes, op 14 april, 19 mei en 23 juni.


Zukertort E1 op de valreep naar het NK

Op een zonnige zaterdagmiddag werd het jaarlijkse Teamkampioenschap E van de SGA gespeeld in ons eigen Go-Centre in Amstelveen, georganiseerd door Zukertort. 11 teams van 5 schaakclubs kwamen op het kampioenschap af. Het was een gezellige en sportieve middag.

Van Zukertort deden drie enthousiaste teams mee. Mingyue, Koen, Isa, Ritasri en Niek zaten in de Zukertort E3 en deden goede toernooiervaring op. Mingyue was op dreef en won 3 van haar 5 partijen op bord 1! De E3 eindigde op de gedeeld tiende plek.

De Zukertort E2 bestond uit Luka, Ruslan, Misha, Benjamin en Daksh. In de eerste ronde werd het knap 2-2 tegen de eigen Zukertort E1, en verderop won de E2 van de E3 en van Caissa E2. Het team eindigde daarmee op een mooie gedeeld zesde plek.

Bij de Zukertort E1 (Philippe, Karel, Sparsh en Koen) ging het spel op en neer. Zo werd in ronde 2 met 4-0 van VAS E2 gewonnen, maar gingen de twee rondes daarna helaas verloren. In de laatste ronde won de E1 ruim van de eigen E3, waardoor de E1 alsnog op de gedeeld vierde plaats eindigde. Geen medailles voor de E1, maar op de valreep wel een kwalificatieplek verdiend voor het Nederlands Kampioenschap voor E-teams in september in Rotterdam!

Op de SGA-site staat de eindstand. Almere E1 werd kampioen van de SGA.


Willem en Misha slaan toe op Chess League

Op zondag 24 maart vond de maandelijkse Chess League plaats in Amsterdam Oost. Er deed uiteraard weer een groepje Zukertorters mee, onder wie bekende namen als Ruslan, Sparsh (tweede plaats groep B) en �mer (derde plaats groep B). De nog heel jonge Misha (5 jaar!) won knap groep E van het toernooi, door 5x te winnen en 1x remise te spelen in zeven rondes. De absolute topper van de dag was Zukertorter Willem, die verrassend de sterkste groep (groep A) won! En hoe: in de zeven rondes gaf hij slechts een half puntje weg. Een fantastische prestatie.

Op de toernooisite staan alle uitslagen en eindstanden.


Nog een NK-ganger: Philippe!

Mooi nieuws: Philippe heeft zich alsnog gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap voor E-tjes (tm 10 jaar), via een vrijplaats op basis van zijn rating. Dit NK is op 19 en 20 april (Paasweekend) in Waalwijk. Alvast veel succes Philippe!


Prijzen voor Tim en Willem op Grand Prix Chaturanga

Willem en Tim vielen gisteren bij de Grand Prix Chaturanga in de prijzen. Beide speelden in groep 2, waarin in totaal 5 Zukertorters meededen. Tim werd mooi derde. Willem behaalde een topprestatie door de groep te winnen met een perfecte score van 7 uit 7! En dat terwijl het pas een van de eerste toernooien was waaraan hij meedeed. Shrey tot slot werd zesde in de sterke groep 1.

Op de SGA-website staan alle uitslagen en eindstanden.


Michiel de Ruyterschool oppermachtig tijdens voorronde scholentoernooi Amstelveen-Uithoorn

Zondag 10 maart vond het bassischolen schaakkampioenschap voor de regio Amstelveen/Uithoorn weer plaats in het clublokaal van Zukertort in het Go-centrum. Het aantal deelnemende scholen en teams fluctueert per jaar nog al en dit jaar was de spoeling met 10 teams aan de dunne kant. En met 4 teams was de Michiel de Ruyterschool ook nog eens hofleverancier van deze editie. Maar ondanks de iets lagere opkomst was de gezellige drukte er niet minder om en werd er weer leuk gestreden om de drie ereplaatsen die niet alleen een beker en medaille zouden opleveren, maar ook nog eens plaatsing voor de halve finales voor het basisscholen schaakkampioenschap van heel Amsterdam.

Eigenlijk vanaf het begin was het duidelijk dat er 1 team wel de grote favoriet was: het 1e team van de Michiel de Ruyterschool. Met 3 zeer ervaren spelers uit groep 8 (die bij Zukertort spelen) achter de borden, werd al snel duidelijk dat zij er met de hoofdprijs van door zouden gaan. De wedstrijden tegen de latere nummers 2 en 3 waren ogenschijnlijk nog best spannend, maar uiteindelijk gaf de routine toch duidelijk de doorslag. Alle 7 wedstrijden werden niet alleen gewonnen, de eerste drie borden wisten ook nog eens individueel al hun 7 partijen te winnen.

Achter nummer 1 bleef het lange tijd spannend. Het 2e en 3e team van de Michiel de Ruyter waren nog lang in de slag met de Roelof Venemaschool, De Kwikstaart en de gelegenheidscombinatie Mio Mondo/Kingschool, maar moesten in de laatste 2 ronden net het hoofd buigen voor de tegenstand. Misschien wel zo leuk uiteindelijk dat de regio Amstelveen/Uithoorn door 3 verschillende scholen vertegenwoordigd wordt in de halve finales.

We wensen deze teams veel succes op 31 maart a.s. in het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Met name de Michiel de Ruyter moet het zeker tot een finaleplaats kunnen schoppen of misschien nog wel meer. De eindstand was als volgt: (mp; bp)

  1. Michiel de Ruyter 1 (14; 25)
  2. De Kwikstaart (10; 18,5)
  3. Roelof Venema 1 (10; 17,5)
  4. Michiel de Ruyter 2 (9; 18)
  5. Michiel de Ruyter 3 (9; 14,5)
  6. Mio Mondo / King (7; 14)
  7. Michiel de Ruyter 4 (5; 11)
  8. Rembrandtschool (4; 10)
  9. Roelof Venema 2 (2; 8,5)
  10. Het Duet (0; 3)


C3, C4 en C6 doen goede zaken in de externe competitie

Op 4 maart speelden al onze teams uit, op drie verschillende locaties. De Zukertort C3 en C4 zijn goed op dreef in de Eerste klasse. De C3 won 2x van Caissa C3 en de C4 2x ruim van Almere C4! De teams hebben hiermee hun koppositie versterkt in de deze klasse. Ook de C6 had (weer) een goede avond: ze hebben 3 matchpunten binnengehaald tegen Caissa C5, met onder andere twee keer winst door invaller Misha. Koploper VAS C3 in de Tweede klasse was een maatje te groot voor onze C5. Maar de C5 nam toch nog een van de drie matchpunten mee naar huis. In de Hoofdklasse konden de C2 (tegen Almere C1) en de C1 (tegen VAS C2) niet stunten. Daar is het gat met deze topteams groot. Alleen Pieter (C2) haalde een punt en Rens (C1) een halfje.

Op de SGA-website staan alle uitslagen, standen en komende wedstrijden.


16 Zukertorters op het PK-D, 2 NK-gangers

Liefst 16 Zukertorters deden op 2 en 3 maart in Amsterdam mee aan het Persoonlijk Kampioenschap van de SGA tm 12 jaar (PK-D). Op PK-D werden 9 rondes gespeeld over twee dagen verspreid, tegen D-tjes van andere clubs uit de SGA. Shrey en Rens eindigden als gedeeld vierde en hebben zich, na een spannende barrage (er waren twee plaatsen voor drie gegadigden), geplaatst voor het NK. Het NK is in het Hemelvaartweekend in Rijswijk). Ook door vele anderen zijn er mooie individuele successen geboekt: Willem zat op min of meer zijn eerste echte toernooi met 5 1/2 punt heel dicht tegen de top aan, en onder andere ook Philippe (5 punten) en Karel (4,5 punt) eindigden knap bij de bovenste helft! Gefeliciteerd met de mooie prestaties.

Op de SGA-website staan alle uitslagen en een kort verslag.


Zukertorters op de Grand Prix Indische Buurt

Felicitaties voor de Zukertorters die op 24 februari meededen aan de Grand Prix Indische Buurt in Amsterdam. Dat waren er weer een hoop (8!). Een aantal Zukertortes ging met bekers naar huis: Sparsh (1ste) en Kavin (2de) voerden de sterke C-groep aan en Misha was de beste van Groep G. Ook �mer, Timofey, Luca, Vladyslav en Denis Mulyar gaven goed partij, maar vielen net buiten de prijzen in hun groep.


Vierde ronde externe competitie

Het was een enerverende schaakavond op 8 februari doordat alle zes de Zukertortteams gelijktijdig thuis speelden voor de externe SGA-competitie, dus tegen zes teams van andere schaakclubs. In totaal werd er dus op 24 borden tegelijk geschaakt! Veel rode shirtjes waren er in de zaal te zien. Het liep allemaal gesmeerd, het schaakplezier droop er vanaf en er werden mooie successen behaald. Zo won de Zukertort C6 twee keer met 3-1 van Caissa C4. De Zukertort C5 won een keer en verloor een keer van de Amsterdam West C2, beide in de Tweede klasse.

In de Eerste klasse speelde de C4 gelijk tegen Chaturanga C1 (beide twee matchpunten) en de C3 behaalde drie van de vier matchpunten tegen Caissa C2. Na de vierde ronde staan de C3 en C4 eerste en tweede in de tussenstand in de Eerste klasse. Een mooie prestatie! In de Hoofdklasse zit een aantal zeer sterke tegenstanders. De C2 moest bijvoorbeeld tegen de C2 van Almere. Een 2-2 uitslag was daarom een uitstekende uitslag. Pieter en invaller Ellen Fay haalden de punten binnen. De C1 schaakte tegen het op ratingpunten veel sterkere VAS C1. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk werd met 1 1/2 - 2 1/2 verloren. Ook hier een verdienstelijke invalbeurt: Olaf won zijn partij op bord 4!

Op de SGA-website staan alle uitslagen, standen en komende wedstrijden.


Zukertorters op het PK-E

Vijf jonge Zukertorters deden op zondag 3 februari mee aan het Persoonlijk Kampioenschap van de SGA (de schaakbond van de regio Amsterdam) in de E-categorie (kinderen tot en met 10 jaar). Ruslan, Mykhailo, Sparsh, Karel en Philippe streden mee om de titel. Een PK is een beetje anders dan een Grand Prixtoernooi of een Chess League. Je speelt met z'n allen in een grote poule, in plaats van afzonderlijke poules per niveau. De winnaars spelen telkens elkaar en de verliezers ook, waardoor je na een tijdje toch tegen kinderen van ongeveer hetzelfde niveau schaakt. Het was een spannend toernooi, met zeven partijen achter elkaar, verspreid over de hele dag. De vijf Zukertorters lieten van zich horen, met prima scores. Sparsh kwam op 3,5 punt, Karel zelfs op 4. Philippe stond tot de laatste ronde gedeeld eerste, met 5 uit 6 punten. Helaas verloor hij de laatste ronde, waardoor hij net buiten de top 3 viel. Jammer, maar wel een prestatie om trots op te zijn! Op de SGA-website staan een verslag en een link naar de eindstand.


Toernooigangers en prijswinnaars

In de afgelopen weken deden heel wat Zukertorters mee aan schaaktoernooien. Heel goed, want het is heel leerzaam om tegen schakers van andere clubs te schaken. Denis, Sparsh en Mykhailo wonnen op 19 januari zelfs een eerste prijs in hun poule bij de Grand Prix Philidor in Leiden. Denis en Mykhailo haalden daarbij een knappe 100% score. Ook Kavin en Vladyslav waren van de partij in Leiden. Sparsh en Kavin stonden de dag erna, met onder andere �mer, Timofey en Arjun, ook alweer op de maandelijkse Chess League in Amsterdam-Oost! Intussen was Karel in Santpoort aan het schaken bij de Grand Prix van Santpoort. Goed bezig allemaal.

Shrey en Abhishek deden in januari beide mee aan een Weekendvierkamp tijdens het grote Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. Een paar weken lang is Wijk aan Zee het Schaakmekka van Nederland. Wat is er nu leuker dan zelf schaken, tegen volwassenen, en na afloop bij de wereldtoppers gaan kijken hoe die het er vanaf brengen? Shrey won zijn Vierkamp, met een score van 2 uit 3.

Ook Rens schaakte in Wijk aan Zee. Hij deed mee aan een Tienkamp, waarin je in tien dagen 9 partijen speelt met een hele lange bedenktijd. Rens werd tweede in zijn groep, met een mooie score van 6 1/2 uit 9 partijen. In Wijk aan Zee win je geen bekers, maar wel een stapeltje schaakboeken als prijs. Goed oefenmateriaal!


Prijsuitreiking najaarscompetitie Zukertort

Op vrijdag 18 januari was er de feestelijke de prijsuitreiking van de interne najaarscompetitie van Zukertort, zowel voor de middag- als avondgroepen. In de middag waren bij Stap 1 Laurens, Misha en Benjamin de nummers 1 tot en met 3. Bij Stap 1+ waren dat respectievelijk Willem, Ju-Soon en Kyillian (zie foto). Gefeliciteerd met jullie bekers!

Bij de avondgroepen hadden we ook een hele rij prijswinnaars. Bij Stap 1 waren Ruslan, Neha en Isa de nummers 1, 2 en 3. Bij de combinatiegroep Stap 1+/Stap 2 waren dat Karel, Solene en Kiran. Bij de groep Stap 2+/Stap 3 eindigden Philipe, �mer en Ellen Fay bovenaan (zie foto). Tot slot eindigden bij de groep met de meest ervaren schakers (Vanaf Stap3+) Rens, Sem en Bryan in de top 3.

Er waren bij de prijsuitreiking van het najaar 2018 twee schaakpuzzels om op te lossen. Die waren best moeilijk! Er werd dan ook driftig gepuzzeld, vaak in goede samenwerking met andere kinderen of ouders. Voor de leden van de vrijdagmiddag afdeling waren ze eigenlijk te moeilijk. Bij de vrijdagavond afdeling waren wel veel goede oplossingen.

Opdracht: zwart geeft mat in vier. Oplossing: 1. � Lc3 2. Bxc3 Kc2 3. c4 Kc1 4. c5 Pc2# Onder de goede oplossers van deze puzzel werd een prijs verloot. Niek won deze!

Opdracht: wit wint, geef de eerste zes zetten. Oplossing: 1. Lh6+ Kg8 2. g7 Kf7 3. g8D+! Kxg8 4. Ke6 Kh8 5. Kf7 e5 (of e6) 6. Lg7# Van de goede oplossers van deze puzzel won Philippe een prijs door loting. Er waren zes slimmeriken die beide puzzels goed hadden! Barend en Jeroen vielen in de prijzen.


Sparsh valt in de prijzen

Toernooitijger Sparsh heeft zijn kerstvakantie goed benut, door maar liefst aan twee schaaktoernooien mee te doen. En hoe! Hij viel twee keer in de prijzen. Op 22 december won Sparsh een derde prijs op het Klim-op Jeugdschaaktoernooi. En 5 dagen later, op 27 december, zelfs een eerste prijs, bij het Open Capelle Jeugd Kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond. Goed bezig! Gefeliciteerd Sparsh.


Gezellige afsluiting van schaakjaar 2018

Op vrijdag 21 december was de laatste clubavond voor de kerstvakantie: een gezellig avondje doorgeef- en opdrachtschaak. Ook deze keer werden bij opdrachtschaak weer heel wat partijen onverwacht gewonnen door koningen die naar bepaalde velden op het bod moesten lopen, spelers die moesten zorgen dat ze op 16 punten achterstand kwamen of doordat specifieke stukken door een pion moesten worden geslagen. Niet altijd makkelijk, maar wel leuk!

Zukertort ligt nu twee weken stil. Op vrijdag 11 januari 2019 is weer de eerste Zukertortclubavond. Plezierige feestdagen en tot in het nieuwe jaar!


Course chess trainer 1 at the EGCC

On Friday November 30th a course chess trainer 1 started at the EGCC. The aim is to learn how to become a trainer according to the step method for a youth chess club. The course is in English to facilitate our english speaking members to also follow such a course. Out of thirteen participants four are from Zukertort. Pavel Mulyar and Harpreet Bhatia are parents of novel youth members of our afternoon department. Hanneke Elgersma and Saurabh Adavatkar are not only parents of youth members but also play internal competition with the adults. The Zukertort board hopes that all participants enjoy learning the basics of the step method and wish all good luck with the exam in April 2019.


Arjun en �mer in de prijzen bij Chess League

Arjun won op 25 november zijn groep (groep E) bij de Chess League in Amsterdam Oost. Daar hoorde natuurlijk een mooie beker bij! Er waren meer Zukertorters vandaag actief op het toernooi. Omer werd knap tweede in de sterke A-groep. Gefeliciteerd Omer en Arjun!


Goede tweede ronde externe competitie

De tweede ronde van de externe competitie, vorige week, zit er op. De competitieweek begon al goed doordat de Zukertort C5 op maandag liefst drie van de vier wedstrijdpunten behaalde, uit in Almere. Op vrijdag speelden vijf van de zes Zukertortteams een thuiswedstrijd. Het was dus een drukke boel in de speelzaal, met in totaal 10 schaakteams en meer dan 40 schakers. De C6 won na een reeks spannende een wedstrijdpunt tegen Amsterdam West C2. De Zukertort C4 haalde knap drie wedstrijdpunten binnen tegen Caissa C3. Onze C3 verloor de eerste partij tegen Amsterdam West C1, maar revancheerde zich door de tweede partij te winnen. In de Hoofdklasse tot slot had de Zukertort C2 een zware avond tegen het sterke VAS C2. Helaas verloren de heren, maar ze gaven zich niet zomaar gewonnen. De Zukertort C1 boekte een ruime overwinning op Caissa C1.


GP Zukertort op 18 november 2018 weer zeer geslaagd

Net als vorig jaar was het Brainwave evenement in het Keizer Karel College in Amstelveen helemaal georganiseerd rondom schaken. Het NK Rapid voor mannen (winnaar Ivan Sokolov) en dames (winnares Anne Haast), het senioren Rapid toernooi, een NL kwalificatietoernooi voor de ABC jeugd en natuurlijk de Grand Prix Zukertort voor de jeugd van Amsterdam en omstreken.


Het is altijd even spannend hoeveel jeugd er op het toernooi afkomt, maar met wat extra promotie in de laatste week voorafgaande aan de GP liep de teller weer mooi richting 80 deelnemers. Veel bekende gezichten maar ook nieuwe aanwas van vooral Zukertort, VAS, Almere en Caissa.


In 10 groepen werd gestreden om de punten. Mooie partijen, verrassende combinaties, onreglementaire zetten, pat, een traan en een lach. De speelzaal ligt midden in de hal van het KKC dus beetje rommelig en rumoerig blijft het altijd, maar toch binnen de perken.


Even na vijven konden alle bekers worden uitgereikt aan de nummers 1 t/m 3 van elke poule.


Volgend toernooi in de GP cyclus is op 6 januari bij Caissa.


In memoriam Bas de Melker 1960-2018 - sgaschaken.nl

In memoriam Bas de Melker 1960-2018. Op vrijdag 16 november 2018 is Bas de Melker overleden. Bas was binnen de schaakwereld een unieke gangmaker.

www.sgaschaken.nl


Scholierentoernooi 2018!

Als onderdeel van de schaakweek Amstelveen werd woensdag 14 november alweer de 4e editie van het basisscholierentoernooi gespeeld. Dit is een laagdrempelig toernooi waar ook beginnende schakers die nog niet op een club spelen goed aan mee kunnen doen. Maar liefst 43 scholieren speelden zeven ronden in een A-groep van oudere leerlingen en een B-groep van jongere leerlingen. Op het schaakbord gebeurde er weer van alles . Soms kon je heel veel stukken meer geslagen hebben en toch plotseling mat staan. Ook waren er vier herdersmatjes. Philippe Krylov stond voor het begin van de laatste ronde weliswaar bovenaan de ranglijst maar dreigde toen te verliezen omdat zijn tegenstander een pion ging laten promoveren. Maar hij ontsnapte door pat!


Na 7 ronden kon de eindstand worden opgemaakt. Willem van der Weij won met 6 punten de A-groep. Erik Soellner, Timofey Reijnen, Ju-Sung Yoon en Kavin Shah deelden de tweede plaats met 5 punten. Philippe Krylov (oef!) en Konrad Rudolph hadden beide 6 punten in de B-groep. Philippe was de uiteindelijke winnaar 'op weerstandspunten'. Ze werden op de voet gevolgd door Karel Bhirawa en Simon Rudolph met beide 5,5 punten. De 7 deelnemers van de Michiel de Ruyter school wonnen de prijs voor de school met de meeste aantal deelnemers. De Willem Alexander school had met 4,5 punten de hoogste gemiddelde score.

De kop is eraf: de externe competitie is begonnen!

Op vrijdag 2 november was de eerste ronde van de externe SGA-competitie. Teams van 4 nemen het daarbij op tegen teams van andere schaakclubs uit de regio. Zukertort heeft dit jaar een recordaantal van 6 teams, met in totaal bijna 30 schakers. Er doen kinderen van de avond- en van de middaggroepen mee. De eerste ronde voelde nog niet zo 'extern', want de Zukertortteams moesten eerst tegen elkaar schaken (wel in de clubshirts natuurlijk!). Het voordeel daarvan was dat alle nieuwe schakers (en de teamleiders!) in de competitie even goed konden wennen, bijvoorbeeld met het spelen met een klok. De Zukertort C5 en C6 spelen dit jaar in de Tweede klasse. In de eerste ronde speelden zij twee partijen tegen elkaar. De eerste partij was heel spannend en eindigde in 2-2. In de tweede ronde stelde de C5 orde op zaken: 4-0. Ju-Sung was de enige speler die twee keer won.

De Zukertort C3 en C4 spelen in de Eerste klasse en moesten deze avond tegen elkaar. Ook hier was het spannend. In de eerste partij waren drie partijen snel klaar: 1 1/2 - 1 1/2. Het hing dus van de laatste partij af, tussen Erik en Timofey. Die maakten er een mooie lange partij van, waarin het heen en weer ging. Timofey trok aan het langste eind en de C4 won. De C3 was wakker geschud, en hoe: in de tweede ronde won de C3 met 4-0! In de Hoofdklasse tot slot spelen de Zukertort C1 en C2, een partij per avond. De C1 won de onderlinge ontmoeting met 4-0. De Hoofdklasse heeft een aantal sterke teams van Almere en VAS. Die gaan de C1 en C2 de komende maanden nog tegenkomen. De volgende ronde is eind november. Alle uitslagen en het speelschema staan op de SGA-website


Zukertorters op het Eijgenbroodtoernooi

Eind oktober deden drie schakers van de Zukertortjeugd mee aan het serieuze Eijgenbroodtoernooi in Amsterdam-Zuid. Het is een weekendtoernooi voor volwassenen, maar er mogen ook jeugdspelers meedoen. Het wordt georganiseerd door Caissa, en er waren bijna 120 deelnemers. Het toernooi is een goede oefening in het spelen van lange partijen, want de bedenktijd is met 1u:30m en 15 seconden erbij per zet bijna oneindig. Shrey, Abhishek en Rens gingen de uitdaging aan en maakten inderdaad goed gebruik van hun bedenktijd. Ze speelden mooi lange partijen. De tegenstand was, zoals te verwachten, sterk, maar alledrie wonnen ze punten. Rens ging na afloop naar huis met 2 1/2 uit 6, Abhishek met 2 en Shrey met 1 1/2 uit 6. Goed gedaan jongens!


Grand Prix Almere

Op 14 oktober was het jaarlijkse Grand Prixtoernooi in Almere. Er was een mooie club Zukertorters aanwezig: Shrey, Sparsh, Omer, Vladyslav, Karel, Ruslan en Shanay deden mee, in verschillende groepen. Omer en Karel vielen in de prijzen: Omer werd mooi tweede in groep 3, Karel derde in groep 5, net boven Ruslan. Gefeliciteerd!


Grand Prix Zukertort, PK-C en Kwalificatietoernooi NJK op 17 en 18 november in Amstelveen

In het weekend van 17 en 18 november vinden in het Keizer Karel College in Amstelveen gelijktijdig drie jeugdtoernooien plaats: (1) De Grand Prix Zukertort, (2) Het Kwalificatietoernooi voor het Nederlands Jeugdkampioenschap A, B en C meisjes en (3) Persoonlijk Kampioenschap C (t/m 14 jaar) SGA. Kijk dus goed waaraan je wilt meedoen en schrijf je snel in! De toernooien maken onderdeel uit van de jaarlijkse Amstelveense Schaakweek. Op zondag 18 november zijn op dezelfde locatie ook het sterk bezette CNE NK Rapid en het Brainwave Rapidtoernooi. Dat belooft dus een bijzondere schaakhappening te worden!

Grand Prix Zukertort

Op zondagmiddag 18 november is het jaarlijkse Grand Prixtoernooi van Zukertort. Alle jeugdschakers geboren in of na 1998 mogen meedoen. Deelnemers worden op speelsterkte ingedeeld in 8-kampen. Je speelt dus 7 partijen. Bedenktijd is 15 minuten p.p.p.p. Op de toernooisite staat alle praktische informatie en hoe je je kunt inschrijven.

Kwalificatietoernooi Nederlands Jeugdkampioenschap A, B en C meisjes

Via vier bovenregionale kwalificatietoernooien kunnen jeugdspelers zich plaatsen voor het NJK ABC van zondag 28 april t/m zaterdag 4 mei 2019 in Assen. Het plaatsingstoernooi in Amstelveen, op zaterdag 17 en zondag 18 november 2018, is het tweede kwalificatietoernooi van het seizoen. Je kunt je kwalificeren voor NK-plaatsen in de leeftijdscategorie n A (Algemeen en Meisjes), B (Algemeen en Meisjes) en C (Meisjes). Jeugdschakers uit het hele land doen mee aan dit sterk bezette toernooi. Voor meer informatie: zie de toernooisite.

Persoonlijk Kampioenschap C (t/m 14 jaar) SGA

De SGA organiseert het Persoonlijk Jeugdkampioenschap (PK) in de C-Categorie. Dit toernooi is voor kinderen geboren in 2005 of later en die lid zijn van een schaakclub van de SGA. De winnaar mag zich SGA-kampioen t/m 14 jaar 2018-2019 noemen en kwalificeert zich voor het Nederlands Kampioenschap C (categorie Algemeen) volgend jaar in Assen. Het PK-C vindt gelijktijdig plaats met het kwalificatietoernooi voor het NJK op 17 en 18 november (7 ronden Zwitsers). Voor meer informatie: zie de SGA-website.


Goede start Zukertort D1 in de Jeugdclubcompetitie

De Zukertort D1 had op 29 september een goede eerste dag van de landelijke KNSB-jeugdclubcompetitie in Den Bosch. Maurijn, Sem, Rens en invaller Shrey speelden tegen drie andere teams. In de eerste ronde hadden ze pech: ze waren ingedeeld tegen het sterkste team, namelijk Almere D1. Die ging, niet onverwacht, verloren, al was dat niet zonder slag of stoot. De tweede (tegen Klim-Op) en derde (Arnhemse Schaakacademie) ronde van de dag won Zukertort D1 wel. Een mooie uitgangspositie voor de tweede dag! Die is in november.


Shrey wint beker op Grand Prix VAS

Op het Grand Prixtoernooi van VAS, op zondag 16 september, was een flinke delegatie Zukertorters aanwezig. Ze speelden in allemaal verschillende groepen, ieder op zijn eigen schaakniveau. De schakers waren ingedeeld in achtkampen, dus ze speelden op n middag 7 partijen. Een welverdiende beker was er voor Shrey. Hij werd derde in de sterke groep 3, met 5 punten uit 7 partijen. Gefeliciteerd! Op de website van de SGA staan de volledige uitslagen.


MET FAMILIE TOERNOOI START DE JEUGD HET NIEUWE SEIZOEN

(english below)

Vorig jaar startten we ook met dit event. Toen waren er 18 teams van 2 spelers. Dit jaar hadden zich maar liefst 24 teams aangemeld. Door de uitstekende voorbereiding van de indeler en hulpkrachten was het record aantal deelnemers op geen enkel moment een probleem.

De kinderen speelden samen met vriendjes, moeders, vaders, opa's, oma's en broers. Hierdoor werd van een aantal leden duidelijk waar hun talent vandaan komt. Appels vallen toch vaak dichtbij de boom, zullen we maar zeggen.

Er werden 4 ronden gespeeld. Tijdens elke ronde van 15 minuten waren de meeste partijen op tijd klaar en moesten enkele worden gearbitreerd. Dit gaf weinig discussie. Het ging er de hele avond erg sportief toe. Dat betekent niet dat er cadeautjes werden uitgedeeld. Er waren fraaie clashes en mooie matcombinaties te bewonderen, niet alleen bij de kinderen maar zeker ook bij hun teamgenoten.

Toen na de 4de ronde de kruitdampen waren opgetrokken en de stand was opgemaakt bleek dat alle teams hadden weten te scoren. De 3 winnende teams werden op de voet gevolgd door diverse andere teams en de laatste ronde was erg spannend geweest. Op de 3de plaats met 6 punten eindigden Kyllian Warella en zijn vader Igor. Knap, want Kyllian is pas een paar maanden lid. De 2de prijs werd gewonnen door Sem de Boer met zijn broer Tijn, ook met 6 punten maar met meer weerstandspunten. Tijn speelde tot een paar jaar geleden in Ouderkerk bij AdA'04 en was het nog zeker niet verleerd, liet hij zien!

Het toernooi werd gewonnen door Maurijn van Dam met zijn vader Machiel. Zij stonden slechts 1 puntje af en waren met 7 punten dus de terechte winnaars. Proficiat!

Last year the season was also started by this event. Last year 18 teams participated, but this year as many as 24 teams subscribed to the event. Thanks to a solid preparation and enough helping people this record amount of participants did not lead to any issues.

The kids teamed together with friends, (grand)mothers, (grand)fathers and brothers. It became quite clear how some of our members inherited their talent.

In the 4 rounds of 15 minutes most games finished. Only a few unfinished games were subject to a referee-decision. This didn't lead to much discussion. Everybody played fair. Which doesn't mean players didn't fight for results. Many tough clashes, brilliant combinations and checkmates showed up all the time.

At the end of the tournament results were counted, and it appeared all teams managed to score points. The 3 winning teams remained only few points ahead on many other teams so competition had been tough. 3rd price was won by Kyllian Warella and his dad Igor who scored 6 points. Well done, Kyllian became member only a few months ago. 2nd price was clinched by Sem de Boer together with his brother Tijn. Tijn played in AdA'04 until a couple of years ago and proved still good shape.Sem and Tijn also scored 6 points with higher resistance.

The tournament was won by Maurijn van Dam and his dad Machiel. They scored 7 points so truly deserved this price. Congratulations!


Archief